Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Politiekosten bij evenementen gedeeltelijk doorberekenen

13 april 2004

Het kabinet wil bij grootschalige commerciële evenementen een deel (maximaal de helft) van de kosten van de noodzakelijke politie-inzet doorberekenen aan de organisatoren. Het gaat om evenementen waarbij door de excessieve politie-inzet de balans zoek is tussen de baten en de lasten (zowel de algemene als de private). Deze evenementen komen op een landelijke lijst te staan. Onder andere voetbalwedstrijden in het betaald voetbal vallen hieronder.


---

Dat staat in een notitie die minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Na de zomer komt er een wetsvoorstel om het gedeeltelijk doorberekenen van politiekosten mogelijk te maken. Het doorberekenen van politiekosten zal geen zelfstandig instrument worden; politiezorg is immers niet te koop. Het doorberekenen van de kosten is een aanvullend instrument, naast bijvoorbeeld het maken van afspraken rond een evenement, met als doel de politie-inzet terug te dringen. Bij het doorberekenen van politie-inzet bij voetbalwedstrijden kan worden aangesloten bij de landelijke en de lokale afspraken om voetbalvandalisme en voetbalgeweld aan te pakken.

Remkes bekijkt nog of het mogelijk is de rekening te laten variëren, afhankelijk van de moeite die een organisator zelf doet om politie-inzet terug te dringen. De mogelijkheid om politiekosten door te berekenen, staat geheel los van de mogelijkheid voor een burgemeester om een evenement te verbieden uit vrees voor aantasting van de openbare orde.

Het kabinet vindt het doorberekenen van brandweerkosten bij commerciële manifestaties niet voor de hand liggen. Gemeenten kunnen nu al leges heffen voor bepaalde brandweerdiensten. Het kabinet kijkt nog naar mogelijkheden om de kosten van geneeskundige hulpverlening door te berekenen.