Prismant

B-segment DBCs op basis van de LMR 2002

Landelijke volumebepaling potentiële B-segment DBCs op basis van de LMR 2002

Utrecht,, 13 april 2004

DBC-onderhandelingen per 1 januari 2005
Onlangs verscheen het rapport Landelijke volumebepaling potentiële B-segment DBCs op basis van de LMR 2002 dat in opdracht van de overgangsorganisatie DBC-Zorg is geschreven. Mede op basis van dit rapport kan Prismant zorgverzekeraars en ziekenhuizen ondersteuning bieden bij de inkoop en verkoop van B-segment DBCs per 1 januari 2005.

Rapport Landelijke volumebepaling potentiële B-segment DBCs op basis van de LMR 2002.
Minister Hoogervorst heeft de invoering van DBCs uitgesteld tot 1 januari 2005. De beleidsvoornemens voorzien in een zogenaamd A- en een B-segment. Voor de DBCs in het B-segment kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderling het volume en de prijs afspreken. Onderdeel van de beleidsvoornemens is dat het B-segment voorlopig maximaal 10% van de ziekenhuisomzet zal gaan bevatten. Om dit zo goed mogelijk te garanderen heeft het Ministerie van VWS aan de overgangsorganisatie DBC-Zorg gevraagd een omzetraming te maken voor de lijst van DBCs die als potentiële DBCs voor het B-segment werden gezien. Bij het maken van deze omzetraming had de overgangs-organisatie behoefte aan een landelijke volumeraming van de betreffende DBCs. Omdat de Centrale Gegevens en Analyse Omgeving thans niet voorziet in deze informatie heeft de overgangsorganisatie aan Prismant gevraagd een landelijke volumeraming van de potentiële B-segment DBCs te maken op basis van de Landelijke Medische Registratie. Onlangs is het onderzoeksrapport over deze volumeraming verschenen. U kunt het rapport zowel vinden op deze website van Prismant (dubbelklik-hier) als op de website van de opdrachtgever van het onderzoek (www.dbczorg.nl). Mede naar aanleiding van deze volumeraming en de omzetraming van de overgangsorganisatie is het B-segment inmiddels definitief vastgesteld. Voor verdere informatie omtrent de invoering van DBCs en het onderscheid daarbij tussen het A- en het B-segment wordt verwezen naar de website van de overgangsorganisatie (www.dbczorg.nl).

Ondersteuning inkoop en verkoop B-segment DBCs
Waar het gaat om opnamen of dagopnamen heeft Prismant nu nagenoeg alle DBC-groepen uit het B-segment getraceerd binnen de LMR. Op basis hiervan en onze ervaring uit eerder onderzoek (Prestatiegerichte bekosting ziekenhuizen, dubbelklik hier), kan Prismant zorgverzekeraars en ziekenhuizen ondersteunen bij de inkoop respectievelijk verkoop van B-segment DBCs.
Zorgverzekeraars die hiervoor belangstelling hebben kunnen contact opnemen met dr. E.M. van Barneveld, onderzoeker, afdeling BAS, tel. 030 - 2345 861, email: erik.van.barneveld@prismant.nl Ziekenhuizen die hiervoor belangstelling hebben kunnen contact opnemen met
H.N. Singeling, senior adviseur, afdeling BBO, 030 - 2345 858, email: harry.singeling@prismant.nl.