Programma Elektronische Provincies


Provincie Groningen en gemeenten ontwikkelen bodem internetpagina laatste wijziging: 13 april 2004

De provincie Groningen en alle gemeenten in de provincie Groningen, met uitzondering van de gemeente Groningen, hebben besloten de bij hen bekende bodeminformatie op internet te plaatsen. Op de bodeminternetpagina zal te zien zijn of op een locatie bodemonderzoek verricht is dan wel op er in het verleden bedrijfsactiviteiten hebben plaatsgevonden die mogelijk de bodem hebben vervuild. De internetpagina wordt naar verwachting eind april opengesteld voor burgers.

De afgelopen jaren heeft de provincie een inventarisatie uitgevoerd naar enerzijds de locaties waar mogelijk bodembedreigende bedrijfsactiviteiten hebben plaatsgevonden en anderzijds de locaties waar bodemonderzoeken zijn. Al deze gegevens zijn per 1 maart van dit jaar beschikbaar.

Deze bodem-informatie is van groot belang bij onroerend goed transacties. De waarde van een locatie is namelijk mede afhankelijk van de toestand van de bodem. Gemeenten en ook de provincie krijgen steeds vaker vragen van makelaars, particulieren en projectontwikkelaars over locatiegerichte bodeminformatie. Voor met name kleinere gemeenten is het lastig op korte termijn al deze vragen te beantwoorden. Bij transacties op de huizenmarkt is er echter de dringende behoefte, dat deze informatie wel snel beschikbaar is.

Om toch aan deze vraag te kunnen voldoen hebben de provincie en bijna alle gemeenten besloten de locatiegerichte bodeminformatie op internet te plaatsen. In Groningen bestaat er, landelijk gezien, de unieke situatie dat de Groninger gemeenten en de provincie sinds enkele jaren bodemonderzoeksgegevens uitwisselen. Al deze gegevens zijn dus zowel bij de gemeenten als de provincie beschikbaar. Daarom zijn de provincie Groningen en verreweg de meeste gemeenten vorig jaar gestart met de ontwikkeling van een bodem internet pagina. Omdat de internetpagina bedoeld is om te informeren over bij de overheid bekende bodeminformatie, is de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), een van de belangrijkste doelgroepen, bij deze ontwikkeling betrokken geweest.

De verwachting is dat de internetpagina eind april voor het publiek toegankelijk is. Via de provinciale webpagina is de bodem internetpagina dan te bereiken. Op basis van de ervaringen die dan opgedaan worden met de internetpagina, wordt deze verder ontwikkeld. Zo zullen o.a. luchtfotos aan de internetpagina worden toegevoegd. De bodeminternetpagina zal in het begin alleen op de provinciale website staan, maar in de toekomst ook aan de gemeentelijke websites worden gelinkt. Bezoekers van de gemeentelijke internetpagina kunnen dan rechtstreeks de gemeentelijke informatie inzien.

Bron: www.provinciegroningen.nl (06-04-2004)