Waterschap Groot Salland

Renovatie gemaal Dekkersland

13 april 2004

Het bestuur van het Waterschap Groot Salland heeft een bedrag tot EUR 330.000 beschikbaar gesteld voor de renovatie van het gemaal Dekkersland. Dit gemaal regelt de waterhuishouding in het gelijknamige gebied van 320 ha tussen Staphorst en Zwartsluis. Volgens planning gaat de renovatie in de loop van dit jaar van start en zal eind 2005 zijn voltooid.

Oud gemaal
Dekkersland, met de buurtschappen Baarlo en Hamingen wordt bemalen door het gemaal dat dateert uit 1941. Dit gemaal is sterk verouderd en biedt onvoldoende bedrijfszekerheid. Ook door bewoners van het gebied is aangedrongen om de situatie te verbeteren.

Streekplan
Volgens het provinciale streekplan is Dekkersland aangemerkt als gebied voor landbouw en cultuurlandschap. Dit betekent dat het waterpeil op de landbouw is afgestemd. Het waterschap streeft naar een grondwaterpeil dat leidt tot voldoende tot goede opbrengsten van het land en waarbij de daling van het maaiveld acceptabel is.

Alternatieven
Groot Salland heeft onderzocht of het gemaal Dekkersland kan vervallen en dit gebied geheel door het gemaal Kostverlorenzijl (bij Zwartsluis) kan worden bemaald. Deze mogelijkheid is ongewenst omdat hierdoor het oppervlaktewaterpeil gemiddeld met 20 cm zou stijgen. Vervolgens stond het waterschap voor de keuze om het bestaande gemaal te renoveren of een nieuw gemaal te bouwen op een andere plek. Nieuwbouw heeft als voordelen dat de afvoerroute van het water korter en de afstand tot woningen groter is ten opzichte van de huidige locatie. Omdat de kosten voor nieuwbouw fors hoger zijn en het verkrijgen van de nodige vergunningen wellicht de nodige moeite kost, is gekozen voor renovatie van het bestaande gemaal. Hierin plaatst het waterschap een vijzelpomp. Dit heeft de voorkeur boven een dompelpomp omdat een vijzel robuuster is, meer bedrijfszekerheid biedt en om minder onderhoud vraagt. Omdat een vijzel meer geluid produceert neemt het waterschap geluidsbeperkende maatregelen.

Peilbesluit
In een peilbesluit legt het waterschap de peilen van het oppervlaktewater juridisch vast. Na renovatie komt er voor het gebied Dekkersland een nieuw peilbesluit. Het huidige besluit dateert uit 1980 en is aan vervanging toe.

RotationofCIMG0048.JPG (267 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting