Waterschap Groot Salland

Uitbreiding RWZI Kampen

13 april 2004

Het waterschap investeert de komende jaren ca. EUR 10 miljoen in het verbeteren van de rioolwaterzuivering aan de Haatlanderdijk in Kampen. Dit is noodzakelijk omdat de installatie is verouderd en het gezuiverde water niet aan de eisen voldoet.

Verouderd

De rioolwaterzuivering Kampen zuivert het afvalwater van huishoudens en industrie uit Kampen en IJsselmuiden. Via de gemeentelijke riolering komt dit afvalwater op de zuivering terecht. De verouderde rioolwaterzuivering Kampen dateert uit 1980 en verwijdert slechts 58% stikstof en 48% fosfaat uit het afvalwater voordat het op de IJssel wordt geloosd. Dit ligt ruim onder de wettelijke norm van gemiddeld beiden 75%. Daarnaast ondervindt de bedrijfsvoering steeds meer hinder van storingen aan mechanische en elektrische apparatuur.

Onderzoek

Voordat met de uitbreiding kan worden gestart is een onderzoek nodig om het juiste zuiveringssysteem te kunnen kiezen. Het gaat hierbij met name om de toename en de samenstelling van de hoeveelheid afvalwater en de vereiste kwaliteit van het gezuiverde water. De omvang van de capaciteitsuitbreiding stelt het waterschap vast in overleg met de gemeente Kampen. Hierbij wordt meegenomen of extra maatregelen op de rioolwater-zuivering kunnen leiden tot besparingen in voorzieningen op het gebied van gemeentelijke riolering. Het bestuur van het waterschap heeft voor dit onderzoek EUR 46.000 beschikbaar gesteld.

RWzi Kampen
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting