Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Afspraken provincie en gemeenten over geluidsoverlast

Provincie wil dat geluid rondom industrieterreinen in Brabant beter in beeld is

De provincie Noord-Brabant wil dat omwonenden van industrieterreinen in Brabant weten hoeveel geluid ze kunnen verwachten van de bedrijven op die terreinen. Ook wil zij dat de bedrijven weten wat, akoestisch gezien, hun mogelijkheden zijn. Gedeputeerde Staten gaan er bij de gemeenten op aandringen dat deze een actuele deugdelijke geluidsboekhouding bijhouden. Hiermee wordt de geluidssituatie rondom een industrieterrein in beeld gebracht. De provincie wil hierover afspraken maken met de gemeenten en onder voorwaarden financieel ondersteunen. De gemeenten zijn als gevolg van een wijziging van de Wet Geluidhinder volgend jaar verplicht deze taak uit te voeren. De provincie wil dit niet afwachten en nu al een extra impuls geven aan een goed geluidsbeheer.

In Brabant liggen een kleine honderd (97) industrieterreinen waarop zich de grotere lawaaimakers mogen vestigen. Het geluid dat de bedrijven op een dergelijk industrieterrein mogen maken is beperkt en aan regels gebonden. Dit is geregeld in de Wet geluidhinder. De beperking van het geluid wordt geregeld door het aanwijzen van een geluidszone rondom deze terreinen. Buiten deze geluidszone mag het totale geluid van alle bedrijven, een bepaalde waarde (50 dB(A)) niet overstijgen. De woningen binnen een geluidszone genieten bescherming tegen mogelijke geluidsoverlast van het industrieterrein.
Op de helft van de circa honderd gezoneerde industrieterreinen in Noord-Brabant liggen meerdere bedrijven. Om ervoor te zorgen dat deze bedrijven binnen de geluidszone blijven, worden hun geluidsgegevens uit de milieuvergunningen bijgehouden in een geluidsboekhouding.

Wetswijziging
De huidige Wet milieubeheer geeft aan dat geluidszones niet mogen worden overschreden. Wie moet zorgen voor een geluidsboekhouding om dit te bewaken is helaas tot nu toe niet geregeld. Hier komt naar alle verwachting volgend jaar verandering in. In de Wet geluidhinder zal nadrukkelijk worden aangegeven dat de gemeenten in de meeste situaties moeten zorgen voor de geluidsboekhoudingen.
In het verleden zijn door de provincie Noord-Brabant al verschillende initiatieven genomen om te zorgen voor een goed geluidsbeheer. Zo is voor alle gezoneerde industrieterreinen een geluidsboekhouding opgesteld. Ook is geprobeerd om afspraken te maken met de gemeenten over het bijhouden van de geluidsboekhoudingen. Niet in alle situaties is dit even goed gelukt. Daardoor is voor sommige industrieterreinen de geluidsboekhouding niet altijd even goed bijgehouden.

Niet afwachten
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant wil de wijziging van de Wet geluidhinder volgend jaar niet afwachten. Ze vindt het belangrijk dat nu al nieuwe en goede afspraken worden gemaakt over het bijhouden van de geluidsboekhoudingen. Het is niet in het belang van de bewoners en ook niet van de bedrijven dat hiermee tot volgend jaar wordt gewacht.
In eerste instantie wordt nagegaan hoe het ervoor staat met de geluidsboekhoudingen bij de gemeenten. Ook wordt nagegaan of de gemeenten bereid zijn tot nieuwe afspraken te komen met de provincie.
Afhankelijk van de belangstelling van de gemeenten zal gewerkt worden aan het verder opstellen en vastleggen van de afspraken met de gemeenten. In lijn met de komende wetswijziging, zal dit betekenen dat de gemeenten zorgen voor een actuele geluidsboekhouding. In ruil hiervoor is de provincie bereid hieraan de komende jaren financieel bij te dragen.