Openbaar Ministerie

Rotterdam, 13 april 2004

Afspraken over veiligheid taxibranche in Rotterdam

Taxichauffeurs worden steeds vaker geconfronteerd met geweld en agressie. Om het veiligheidsprobleem in de taxibranche aan te pakken hebben het Openbaar Ministerie in Rotterdam, de politie Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Rotterdam de handen ineen geslagen. In een dinsdag ondertekend Convenant Geweldsprotocol Taxibranche hebben deze drie partijen en taxicentrale RTC nv afspraken vastgelegd over hoe te handelen bij een geweldsincident in een taxi.

De RTC is vooralsnog de enige taxicentrale die het convenant heeft ondertekend. Ook andere taxicentrales of vrije rijders kunnen zich aansluiten nadat zij een aantal technische aanpassingen, zoals bijvoorbeeld een noodknop, hebben aangebracht. De taxichauffeurs zullen verder bijvoorbeeld een anti-agressietraining moeten volgen.

Volgens het convenant verplichten de politie en het Openbaar Ministerie zich incidenten volgens een vaste werkwijze af te handelen. De politie zal bijvoorbeeld bij een melding met de hoogste prioriteit handelen alsof een collega in nood is. Het OM zal de zaken tegen verdachten waar mogelijk binnen twee maanden op zitting brengen.

Dit convenant geweldsprotocol is niet de eerste die in de regio Rotterdam wordt getekend. Andere bekende voorbeelden zijn het protocol dat ten behoeve van RET-medewerkers werd gesloten, en het protocol dat met de gemeente werd afgesloten voor de afspraken rondom geweldsincidenten waarbij gemeentelijke medewerkers betrokken zijn.

Het nu gesloten convenant is wel het eerste met een niet-ambtelijke organisatie in deze regio. Rotterdam is ook de eerste van de vier grote steden die afspraken over hoe te handelen met geweldsincidenten in taxis in de vorm van een geweldsprotocol vastlegt.