KNWV

13/4/2004
WEDSTRIJDZEILEN - Licht weer bepaalt 19e International Easter Optimist Regatta

--> Tijdens het paasweekend van 2004 (9 - 12 april) organiseerde Watersportvereniging Braassemermeer samen met de OCN (Optimist Club Nederland) de 19e International Easter Optimist Regatta. Dit jaar streden er maar liefst 264 jonge zeil(st)ertjes uit 12 landen om de titel in dit prestigieuze evenement. Er verschenen zelfs 20 deelnemers uit Amerika aan de start!

Op vrijdagmiddag 9 april werd er een oefenrace georganiseerd om de deelnemers de gelegenheid te geven aan de lokale omstandigheden te wennen. Op zaterdag en zondag werden de zeilers verdeeld over 6 groepen die in 5 wedstrijden afwisselend tegen elkaar voeren. Na deze 5 wedstrijden werd de vloot op basis van het klassement in drie groepen opgedeeld voor 2 finale races op tweede paasdag.

Zaterdag begon met motregen en weinig wind uit het westen. Tijdens de eerste wedstrijd draaide de wind naar het noorden, waardoor de start van de 3e groep uitgesteld werd. Met het draaien van de wind nam deze ook iets in sterkte toe tot circa 11 knopen. Door de toenemende wind was het mogelijk om alle drie de geplande wedstrijden te varen. In de loop van de dag tekende zich een hegemonie af voor de teams uit Zweden en Nederland, die na drie wedstrijden samen de eerste 9 plaatsen in het klassement innamen.

Ook tweede paasdag begon met weinig wind, om te beginnen met zo'n 7 knopen uit noordelijke richting, maar later draaiend naar het westen. Ondanks de lichte, draaiende wind konden toch allebei de geplande wedstrijden worden gezeild. Wel werd in beide gevallen de race voor de laatste startgroep afgekort, de eerste keer vanwege de wegvallende wind en de tweede keer vanwege een forse winddraaiing. Na de serie van vijf wedstrijden waren de Zweden en Nederlanders nog steeds sterk vertegenwoordigd in de bovenste regionen, met 9 zeilers in de top 10. De Zweed Victor Bergström ging als leider van het klassement de finale races van maandag in.

Echter, maandagochtend was de wind de grote afwezige. De vloot werd aan de kant gehouden in afwachting van wind, hoewel de
weersverwachting in dat opzicht weinig hoopgevend was. Gelukkig maakte de aanwezige voorjaarszon het wachten dragelijk. Aan het begin van de middag kwam er een klein beetje wind, maar deze was in kracht en richting te weinig stabiel om er een eerlijke race mee te varen en daarom werd om twee uur besloten geen verdere wedstrijden meer te zeilen.

Hiermee is het resultaat van zondag na 5 races ook de einduitslag van de 19e International Easter Optimist Regatta, en is de overwinning dus voor Victor Bergström, met Gijs Pelt (Ned.) op de tweede plaatst, voor de Zweed Henrik Grim.

Complete uitslagen en meer informatie over WV Braassemermeer en de Easter Regatta kunt u vinden op de website.

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·