Openbaar Ministerie

13 april 2004

Europees opsporen: Euro Wanted

Euro Wanted is de naam van het Europese opsporingsprogramma dat productiemaatschappij Palm Plus Produkties en de Avro in samenwerking met het OM en de politie op de buis gaat brengen. De eerste Euro Wanted wordt rond de zomer uitgezonden.

Het Openbaar Ministerie en de politie zien Euro Wanted als een welkom aanvulling op de bestaande opsporingsprogramma's. Euro Wanted zal een goede rol kunnen vervullen bij de aanpak van allerlei grensoverschrijdende criminaliteit. Dan hebben we het niet alleen over bijvoorbeeld drugssmokkel en mensenhandel, maar ook de handel in xtc, valse euro's en zakkenrollersbendes die de Europese luchthavens en hoofdsteden afschuimen. Euro Wanted kan ook een preventieve rol spelen. Denk aan het waarschuwen van vakantiegangers voor allerlei vormen van snelwegcriminaliteit in het buitenland. Ieder jaar worden Nederlanders slachtoffer van soms gewelddadige berovingen op snelwegen en parkeerplaatsen.
Euro Wanted past in het beleid om het publiek vaker en sneller te betrekken bij de opsporing van criminelen en het oplossen van ernstige strafbare feiten. Dit gebeurt niet alleen via Opsporing Verzocht en de internetsites van politie en OM, maar ook via allerlei regionale opsporingsprogramma's, via Radio 3FM, via jongerenzender TMF en binnenkort via internetprovider Tiscali. Ook wordt gewerkt aan een tweede opsporingsprogramma op SBS6. Via de gratis krant Spits wordt bovendien al een jaar elke maandag een opsporingsitem behandeld dat s avonds in Opspotring Verzocht is te zien.
Uitgangspuntbij al deze vormen van opsporingsberichtgeving is dat het publiek wordt gevraagd tips te geven die kunnen leiden tot het oplossen van ernstige delicten. Hiermee worden goede resultaten geboekt. Van de zaken die in Opsporing Verzocht worden behandeld, wordt ongeveer éénderde opgelost met behulp van de kijker.