VVD



Nieuws

8 apr 2004 - Kabinet maakt vliegende start met
vermindering administratieve lasten

Binnen een jaar na de start presenteert het kabinet voorstellen voor vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven van in totaal 18%. De afspraak voor deze regeerperiode is 25% in 4 jaar. Door de vliegende start in het eerste jaar is deze 25% vermindering haalbaar.

VVD-Tweede-Kamerlid Aptroot: "Als we de voorstellen van het kabinet uitvoeren dan is de basis gelegd voor economische groei en meer werkgelegenheid. Nederland wordt daarmee weer een land waar ondernemers hun werk kunnen doen."

De VVD-fractie wil de vermindering van 25% absoluut realiseren. Aptroot: "Wij zullen het hele pakket maatregelen steunen. Dat zijn wij verplicht, want de 25% vermindering van administratieve lasten is door ons ingebracht in het regeerakkoord. Wie in de Tweede Kamer aan dit pakket wil knagen, vindt de VVD fractie tegenover zich. De VVD zal het kabinet aanvullende voorstellen vragen en zelf ook met extra voorstellen komen."

Deze 18% minder is een goede start, maar het eindsaldo moet minimaal op 25% uitkomen. Omdat er het afgelopen jaar een aantal voorstellen door het parlement zijn aangenomen die tot nieuwe administratieve lasten leiden moeten die ook gecompenseerd worden.

VVD-woordvoerder Aptroot vindt het voorstel van minister Zalm om per ministerie een lastenplafond vast te stellen ijzersterk. "Dat betekent dat bij elk nieuw voorstel met administratieve lasten er direct een voorstel bij moet voor vermindering van administratieve lasten van hetzelfde ministerie, anders komen zij boven hun plafond uit."

De VVD zal kritisch bezien of deze plafonds per ministerie niet met meer dan 25% naar beneden kunnen. De 25% minder is afgesproken in het regeerakkoord. Dat moet worden gehaald, maar meer vermindering is natuurlijk beter. Ook steunt de VVD het voornemen van het kabinet om het Nederlandse EU-voorzitterschap te gebruiken om administratieve lasten ook in de EU aan te pakken.