Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Westelijk Halfrond

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 13 april 2004

Behandeld


- J.J. Groenemeijer


Kenmerk


- ZM/JG-107B/04

Telefoon


- 070-3485250


Blad


- 1/6

Fax


- 070-3485472


Bijlage(n)


- - jj.groenemeijer@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vande leden Ferrier, Szabó, Dittrich, Koenders, Karimi, Van Bommel, Van der Staaij, Huizinga-Heringa over Ingrid Betancourt, Colombiaanse Presidentskandidaat, die al twee jaar wordt gegijzeld.

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking,de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Ferrier, Szabó, Dittrich, Koenders, Karimi, Van Bommel, Van der Staaij, Huizinga-Heringaover - Ingrid Betancourt, Colombiaanse Presidentskandidaat, die al twee jaar wordt gegijzeld. Deze vragen werden ingezonden op - 18 maart 2004met kenmerk - 2030410850.


- De minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw Van Ardenne-Van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Ferrier (CDA), Szabó (VVD), Dittrich (D66), Koenders (PvdA), Karimi (Groen Links), Van Bommel (SP), Van der Staaij (SGP) en Huizinga-Heringa (CU) over Ingrid Betancourt, Colombiaanse presidentskandidaat, die al twee jaar wordt gegijzeld

Vraag 1-

Is het u bekend dat de Colombiaanse presidentskandidaat Ingrid Betancourt op 13 maart 2004 de Geuzenpenning heeft ontvangen?

Antwoord

Ja. De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking was aanwezig bij de uitreiking van de Geuzenpenning, die door de moeder van mevrouw Betancourt in ontvangst werd genomen.

Vraag 2

Is het u bekend dat zij al twee jaar gegijzeld wordt door guerrillatroepen in Colombia?

Antwoord

Ja. Mevrouw Betancourt werd op 23 februari 2002 ontvoerd en verkeert sedert deze datum in gevangenschap van de guerillabeweging FARC.

Vraag 3

Bent u van mening dat Nederland, mede in het licht van het Nederlands voorzitterschap van de EU, in het kader van de strijd tegen het terrorisme en tegen het schenden van mensenrechten actie zou moeten ondernemen om de vrijlating van Ingrid Betancourt te bespoedigen? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

In het kader van het gewapend conflict dat de Colombiaanse bevolking al meer dan veertig jaar teistert, wordt, geheel in strijd met de mensenrechten, een groot aantal personen in gijzeling gehouden. Mevrouw Betancourt is één van hen. Sinds jaar en dag initieert en steunt de EU initiatieven die zijn gericht op het beëindigen van de gewelddadigheden en het bevorderen van respect voor de mensenrechten, duurzame vrede en vrijlating van alle gegijzelden. De EU roept de illegale gewapende groeperingen regelmatig op om alle ontvoerden en gegijzelden vrij te laten. De laatste oproep werd gedaan in de Raadsconclusies inzake Colombia van 26 januari 2004. Nederland speelt binnen de EU en de internationale donorgemeenschap een actieve rol ten aanzien van Colombia, op dit moment in het bijzonder als lokale EU-Voorzitter namens Ierland. Deze actieve inzet zal tijdens het komende Nederlandse Voorzitterschap van de EU worden voortgezet. Via het bilaterale samenwerkingsprogramma op het gebied van goed bestuur en mensenrechten steunt Nederland voorts een aantal activiteiten gericht op het verbeteren van de mensenrechtensituatie en het bevorderen van het vredesproces.

Vraag 4

Welke rol dient naar uw mening de internationale gemeenschap hierbij te spelen?

Antwoord

In het kader van de London Declaration van 10 juli 2003 hebben de voornaamste donorlanden, de VN en financiële instellingen hun steun toegezegd aan de Colombiaanse regering bij het zoeken naar een oplossing voor het interne gewapende conflict, op voorwaarde dat daarbij de mensenrechten en de normen van internationaal humanitair recht worden gerespecteerd. Behalve implementatie van de door de internationale gemeenschap toegezegde steun is niet aflatende internationale druk op de illegale gewapende groeperingen om alle gijzelaars vrij te laten naar onze mening essentieel.

Vraag 5

Bent u bereid de Kamer te informeren over de huidige stand van zaken betreffende de ontvoering van Ingrid Betancourt en de stappen die er tot nu toe gezet zijn om haar vrijlating te bespoedigen?

Antwoord

Ja. De stand van zaken is als volgt:

De guerrillabewegingen FARC en ELN, die van de illegale gewapende groeperingen de meeste gevallen van gijzeling op hun geweten hebben, tonen zich tot dusverre weinig ontvankelijk voor toenaderingspogingen. De FARC is het minst benaderbaar. Er is geen rechtstreeks contact tussen de Colombiaanse regering en de illegale gewapende groeperingen en dus ook niet met mevrouw Betancourt. De Nederlandse Ambassade in Bogotá heeft wel regelmatig contact met de moeder van mevrouw Betancourt. De EU-Ambassadeurs in Bogotá hebben ook regelmatig overleg met vertegenwoordigers van de katholieke kerk, de enige instelling die, zij het spaarzaam, wel contacten heeft met de guerillabewegingen FARC en ELN. Op verzoek van de EU-ambassadeurs hebben deze vertegenwoordigers bij de guerillabewegingen aangedrongen op vrijlating van alle gegijzelden.

Vraag 6

Bent u bereid na te gaan of en zo ja, hoe er aangedrongen kan worden op voortdurende controle van de gezondheidstoestand van Ingrid Betancourt, zowel wat haar lichamelijk als haar geestelijk welzijn betreft?

Antwoord

De EU-Ambassadeurs te Bogotá staan in contact met het Internationale Rode Kruis, dat verschillende malen heeft gepoogd Ingrid Betancourt te bezoeken. Tot dusverre is dit geweigerd. Voor informatie over de gezondheidstoestand van mevrouw Betancourt is men zodoende aangewezen op de zeer onregelmatige berichtgeving daarover door de FARC. Raul Reyes, woordvoerder van de FARC, heeft begin maart van dit jaar nog verklaard dat de gezondheidstoestand van Ingrid Betancourt goed is.

===