Amsterdam RAI

KunstRAI 2004
8 apr 2004

TIEN JONGE KUNSTENAARS GENOMINEERD VOOR KDR KUNSTRAI PRIJS. Bekendmaking winnaar tijdens de opening van KunstRAI 2004 op 5 mei.

Wie is de meest veelbelovende jonge kunstenaar? Tien kunstenaars zijn genomineerd voor de nieuwe prijs: de KDR KunstRAI prijs. De vakjury bestaat uit voorzitter Martijn van Nieuwenhuyzen (hoofd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam), Robbert Roos (hoofdredacteur Kunstbeeld) en Anke van der Laan (hoofd presentaties Frans Hals Museum/De Hallen, Haarlem).
Zij nomineerde de kunstenaars Elena Beelaerts (1971 Nederland, Galerie Tanya Rumpff), Maurice Braspenning (1968 Nederland, Loerakker Galerie), Sander van Deurzen (1975 Nederland, Galerie Willy Schoots), Marnix Goossens (1968 Nederland, Aschenbach & Hofland Galleries), Sara van der Heide (1977 Zuid-Korea, Galerie Fons Welters), Folkert de Jong (1972 Nederland, Upstream Gallery), Katrin Korfmann (1971 Duitsland, Art Affairs), Roger Cremers (1972 Nederland, Galerie Van Wijngaarden/Hakkens), Pär Strömberg (1972 Zweden, Galerie Serieuze Zaken) en Esther Tielemans (1976 Nederland, Galerie Akinci).

Van onbekende tot gevestigde namen
Alle deelnemende galerieën van de KunstRAI konden een veelbelovende, jonge kunstenaar tot 35 jaar voordragen, in totaal waren er 46 aanmeldingen. Galeriehouders tonen op de KunstRAI kunstenaars die allerlei kunststromingen vertegenwoordigen. In de inzendingen die wij hebben beoordeeld lag de nadruk op schilderkunst, beeldhouwkunst en tekenen. Andere kunstvormen bleven wat op de achtergrond. We zien veel kunstenaars die proberen iets eigens toe te voegen aan de traditie waarin zij werken. Zij weten daar een eigen draai aan te geven. Stuk voor stuk brengen ze de ontwikkeling van hun discipline verder en zo nemen ze als vanzelfsprekend hun plaats in binnen de hedendaagse kunst, aldus de unanieme jury na afloop van de beoordeling. Het werk van de tien kunstenaars wordt o.a. getoond op een speciale stand op de KunstRAI.

Prijsuitreiking op 5 mei
Tijdens de officiële opening van de KunstRAI, op woensdagavond 5 mei, wordt om 19 uur bekendgemaakt wie van de genomineerde kunstenaars de winnaar is. Vervolgens wordt de prijs uitgereikt die beschikbaar wordt gesteld door drukkerij Kwak & Van Daalen & Ronday. De prijs bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van de winnende kunstenaar en een solostand op de volgende KunstRAI waarin de catalogus wordt gepresenteerd.

www.kunstrai.nl
Alle informatie is te vinden op www.kunstrai.nl. De KunstRAI is van woensdag 5 tot en met zondag 9 mei 2004. De beurs is op woensdag 5 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 6 tot en met zondag 9 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdagavond 7 mei is de beurs tot 22 uur open. De toegangsprijs bedraagt 12 per persoon, houders van CJP/Pas 65 betalen 8. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang.

Amsterdam, 8 april 2004

---

Noot voor de redactie /