Gemeente De Ronde Venen

Open monumentendag (OMD)
13-04-2004

De gemeente De Ronde Venen zal dit jaar voor de 15e keer deelnemen aan de Open Monumentendag (OMD). Deze landelijke manifestatie vindt plaats in het weekend van 11 en 12 september 2004. Het thema van dit jaar is de (militaire) verdediging van Nederland. Aansluitend op de Open Monumentendag zal bij het fort in Amstelhoek de Monumentennacht georganiseerd worden.

Bij verdediging kan gedacht worden aan de Stelling van Amsterdam met o.a. het fort bij Uithoorn in Amstelhoek maar ook aan de inundatiesluizen (sluizen om een groot gebied in korte tijd als verdediging onder water te zetten) en torens. Mogelijke deelnemers (o.a. kerken, Veenmolen, Veenmuseum, fort in Amstelhoek, zorgboerderij aan de Amstelkade en landwinkels) worden uitgenodigd om in 2004 mee te doen.


Tijdens de Monumentennacht zal een muziektheaterspektakel met als thema verdediging worden uitgevoerd. De voorbereiding hiervoor is reeds gestart. De kosten van de Monumentennacht worden gefinancierd door de stichting Cultura en Explorama (namens de provincie Utrecht).