Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/039wur.html

Persbericht Wageningen UR, nr 039, 13 april 2004

Onderzoek naar erfelijke basis voor melk

Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en fokkerijorganisatie Holland Genetics gaan gezamenlijk werken aan kennis op het gebied van de samenstelling van melk. Op 13 april is een overeenkomst ondertekend voor dit unieke onderzoeksproject. Het project heeft een looptijd van vier jaar en er is een bedrag van 1,7 miljoen euro mee gemoeid.

Nederland levert melk van hoogstaande kwaliteit. Productinnovatie is hierbij van groot belang om de marktpositie te versterken. Kennis over de melksamenstelling en de mogelijkheden om die te beïnvloeden, is daarbij essentieel. De melksamenstelling speelt namelijk een belangrijke rol bij de structuur, geur en kleur van zuivelproducten. Verder zijn er bestanddelen die een rol spelen bij bijvoorbeeld het verlagen van hoge bloeddruk of melkallergie. De vetsamenstelling en de verhouding tussen verzadigde en (enkel- en meervoudig) onverzadigde vetzuren beïnvloeden eveneens de gezondheid. Als laatste heeft de melksamenstelling invloed op de verwerkbaarheid van melk tot verschillende melkproducten.

Stapsgewijs onderzoek

De melksamenstelling is mede afhankelijk van de erfelijke aanleg van koeien. Door te zoeken naar de genen die verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van het melkeiwit en melkvet, kunnen fokkerijorganisaties straks op een natuurlijke manier dieren selecteren die de gewenste melk kunnen produceren. Om dit te kunnen bereiken wordt het onderzoek in drie stappen uitgevoerd. Allereerst worden de genen die een directe relatie hebben met kwaliteitseigenschappen van melk geanalyseerd op het voorkomen van varianten. Vervolgens wordt de omvang en betekenis van de genetische variatie (en de genetische relaties) in de samenstelling van de melk bepaald. Als laatste worden de genen opgespoord die bijdragen aan de genetische variatie in kwaliteitseigenschappen van melk.

Weg open voor specifieke producten

Projectleider Johan van Arendonk vindt dat Nederland het land bij uitstek is waar dit onderzoek kan plaatsvinden: de positie van zowel de fokkerijorganisaties als de zuivelsector is internationaal vooraanstaand, er is een uniek systeem op het terrein van registratie van dieren en de kennisinfrastructuur met betrekking tot fokkerij- zuivel- en genetisch onderzoek is uitstekend. Dit onderzoeksprogramma opent de weg om op termijn melk- en melkproducten te produceren die qua samenstelling kan voldoen aan specifieke gezondheids- en voedingseisen van de consument. Het voortraject waarmee een solide basis is gelegd voor dit project, werd mede gefinancierd door het Nationaal Regieorgaan Genomics en de provincie Gelderland. De Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV heeft in dit traject een aantal coördinerende activiteiten uitgevoerd.