Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl


Martin Bruinsma
070 370 6266

4447
13.04.04

TOELATINGSTAKEN VAN POLITIE NAAR IND EN GEMEENTE

Vanaf vandaag zijn alle reguliere toelatingstaken van de vreemdelingendiensten overgeheveld naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de gemeenten. De gemeenten fungeren als een 'frontoffice', waar reguliere aanvragen om een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd voortaan door de vreemdeling moeten worden ingediend. De gemeenten sturen vervolgens de ingediende aanvragen door naar de IND, die beslist op de reguliere aanvragen.

De inschakeling van de gemeenten houdt verband met de aard van de werkzaamheden. Deze sluiten nauw aan bij de taken die de gemeenten thans reeds hebben, zoals identiteitsvastelling, de inname van aanvragen en de uitgifte van reisdocumenten en het rijbewijs. Indiening van aanvragen om reguliere verblijfsvergunningen bij de gemeente wordt dan tevens geïntegreerd met de inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens en leidt tot een efficiëntere werkwijze.

Tot op heden hadden de regionale politiekorpsen nog een omvangrijke taak ten aanzien van (reguliere) toelatingen. Met de huidige overdracht van de toelatingstaken ontstaat een strikte scheiding tussen de uitvoering van toelatingstaken en toezichtstaken. De vreemdelingenpolitie kan zich nu beter concentreren op haar eigenlijke kerntaak, namelijk het vreemdelingentoezicht. Hierdoor kan een goed en effectief toezicht op vreemdelingen worden gerealiseerd ten behoeve van een adequate uitvoering van het vreemdelingenbeleid en de bescherming van de openbare orde en veiligheid. Tevens wordt hiermee uitvoering gegeven aan het in het Hoofdlijnenakkoord neergelegde voornemen dat illegaal verblijf krachtiger moet worden bestreden en dat de uitzetting van illegalen effectiever wordt gemaakt.


--------------------

13 apr 04 14:14