SENTER

Laatste subsidiemogelijkheid voor innovatieve energiebesparing

Bedrijven en kennisinstellingen met innovatieve ideeën die tot energiebesparing leiden kunnen dit voorjaar voor de laatste keer subsidie aanvragen bij het Programma energiebesparing door innovatie. Tot en met 28 mei kunnen zij bij Senter aanvragen indienen voor het in de praktijk testen van nieuwe besparende technologie, het demonstreren of het introduceren van nieuwe technologie in de markt. Voor deze indieningsronde is 3 miljoen euro beschikbaar.

Sinds 2001 stimuleert de Nederlandse overheid met het Programma energiebesparing door innovatie de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën die leiden tot vermindering van het energiegebruik. 'De afgelopen jaren zijn ruim 200 projecten ondersteund,' vertelt Jerry Kanhai, manager Programma energiebesparing door innovatie. 'In 2003 werden bijvoorbeeld 64 projecten financieel ondersteund, die een totaal aan energiebesparing gaan genereren van 18 PJ. Daarmee levert dit programma een wezenlijke bijdrage aan energiebesparing binnen de Nederlandse industrie'

Praktijkexperiment, demonstratie, marktintroductie In deze laatste indieningsperiode komen alleen nog praktijkexperimenten, demonstratieprojecten en marktintroductie voor subsidie in aanmerking. Projecten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling zijn uitgesloten. 'Dit soort projecten wordt vanaf
1 maart jl. ondersteund door de Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten, een generiek instrument gericht op innovatie en technologische samenwerking' aldus Kanhai.

Vernieuwende ideeën
Bedrijven en organisaties in de non-profitsector kunnen energie besparen door het toepassen van nieuwe technologie of een nieuwe toepassing van bestaande technologie op het gebied van het verbeteren van het rendement van apparatuur, het beter op elkaar af te stemmen van processen, door gebruik te maken van informatietechnologie, door hergebruik van afvalwarmte, etc. Senter maakt het aanvragers makkelijk. Voordat zij een hele subsidieaanvraag op gaan stellen, kunnen zij hun projectidee laten toetsen door een projectadviseur van het Programma energiebesparing door innovatie.

Meer informatie
Projectvoorbeelden, de projecttoets en overige informatie over het Programma energiebesparing door innovatie zijn te vinden op www.senter.nl/energiebesparing. Geïnteresseerden kunnen ook bellen voor meer informatie, telefoon (070) 373 59 09, of een e-mail sturen naar energiebesparing@senter.nl.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling van Senter is het versterken van de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in ons land. Wilt u meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter, dan kunt u contact opnemen met Algemene Informatie & Advies, telefoonnummer (070) 373 52 77.

---