Algemene Inspectiedienst (AID)

Verschillende overtredingen visstroperij Oosterschelde Kerkrade, 13 april 2004

Het visstroperijteam Oosterschelde heeft - in de eerste twee weken van intensieve controles - diverse processen-verbaal uitgereikt en fuiken in beslag genomen. Vier personen kregen een proces-verbaal voor het illegaal vissen met onder andere boomkorren, staandwant en hoekwant. Een beroepsvisser ontving na al eerder een waarschuwing te hebben gehad, een verbaal voor het vissen in een visvak van een ander. Een andere beroepsvisser kreeg een officiële waarschuwing voor het niet juist markeren van vistuigen. In totaal werden zeven fuiken in beslag genomen. Ook zijn er diverse aangiften gedaan van diefstal van vis uit fuiken en kreeftenkorven van beroepsvissers.

Sinds 2003 wordt de visstroperij op de Oosterschelde extra aangepakt. De Oosterschelde is een uniek natuurgebied, waar natuurwaardes verstoord kunnen worden door illegale activiteiten. Daarnaast betekent visstroperij oneerlijke concurrentie voor de beroepsvissers. Reden voor de opsporingsambtenaren van de Algemene Inspectiedienst, KLPD, Politie Zeeland, medewerkers van de provincie Zeeland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om gezamenlijk op te treden in het Oosterscheldegebied. Het optreden van het team werd positief ontvangen door de beroepsvisserij, die aandrong op voortzetting van de intensieve controles in de komende jaren.

Vanaf begin april controleren de opsporingsdiensten met resultaat - weer intensief. Het team is bereikbaar via het centraal meldpunt voor visstroperij, telefoon 045 546 22 22.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.