Gemeente Utrecht

Secretarie
Bestuurscommunicatie
persbericht

|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
Samenhang in het beheer van water in, om en onder de stad

Schoner water, bescherming tegen wateroverlast, een beter gebruik van oppervlakte-, grond- en drinkwater, en samenwerking van de verschillende waterbeheerders. Dit zijn de belangrijkste doelstellingen van het Waterplan Utrecht. Voor het eerst ligt er een integrale aanpak op tafel van het water in, om en onder de stad waardoor nu ook praktische problemen gemakkelijk kunnen worden aangepakt. De gemeente Utrecht reageert met het waterplan op Europese en nationale afspraken om het waterbeheer beter af te stemmen op de verwachte klimaatsveranderingen. Het Waterplan Utrecht omvat een lange termijn visie tot 2030 en een uitvoeringsprogramma voor de periode 2004-2008. Het college van burgemeester en wethouders heeft het Waterplan en het Waterprogramma vastgesteld en ter behandeling toegestuurd naar de gemeenteraad.

Waterplan Utrecht: samenwerking in waterbeheer
Bij het beheer van grond-,regen-, oppervlakte en afval- en drinkwater zijn in Utrecht zes instanties betrokken. Naast de gemeente zijn dat de provincie, Rijkswaterstaat, Hydron Midden-Nederland en de hoogheemraadschappen Stichtse Rijnlanden en Amstel, Gooi en Vechtstreek. Met de instelling van een Bestuurlijk Wateroverleg Utrecht ontstaat een lokaal platform voor afstemming van water, milieu en ruimtelijke ordening. De waterpartners verwachten dat door onderlinge samenwerking, bijvoorbeeld bij de aanpak van bronnen van waterverontreinging, meer resultaat voor hetzelfde geld te bereiken is.

Waterplan Utrecht: ruimte voor water
De klimaatsverandering zorgt op de langere termijn voor korte, maar zeer hevige neerslagperiodes afgewisseld door perioden van droogte. De kans op wateroverlast en watertekort wordt daarmee groter. In Utrecht betekent dit ruimte reserveren voor piekberging bij plotselinge belasting van het watersysteem. Bij de noordelijke stadsrand is opslagcapaciteit gepland in het Noorderpark bij fort Ruigenhoek. Om Nieuwegein droog te houden wordt er aan gedacht om Polder Rijnenburg deels een waterbestemming te geven. In Leidsche Rijn gebeurt dit al volop bijvoorbeeld in de wijk Terwijde. Vanaf 2003 is elk bestemmingsplan en bouwplan onderworpen aan een watertoets, waarmee de effecten van ruimtebeslag op de waterhuishouding in de besluitvorming worden meegenomen.

Waterplan Utrecht: het 'blauwe goud' verzilveren
Het Utrechtse watersysteem is een product van een eeuwenlange ontwikkeling. De ambitie is om dit watersysteem in de toekomst beter te integreren als onderdeel van de leefomgeving. Dat betekent meer aandacht voor transport over water, en voor water als toeristische trekpleister. Zo bestaan er ideeen om tussen de Muntbrug en de sluizen in het Merwedekanaal een toeristisch waterplein te ontwikkelen. Het gaat om het benutten van kansen om wonen, werken, recreatie en water elkaar te laten versterken. De herontwikkeling van de Merwedekanaalzone biedt hiervoor vele mogelijkheden.De gemeente en de andere waterpartners ontwikkelen een gezamenlijke strategie om burgers en bedrijven te overtuigen van de waarde en de betekenis van schoon,veilig, mooi en bruikbaar water. Want voor het behoud van waterkwaliteit en het waterbeheer zullen ook Utrechtse burgers en bedrijven in de toekomst meer moeten gaan betalen.

Waterplan Utrecht: het programma
Het Waterplan Utrecht vormt de basis van een meerjarig Waterprogramma, waarin alle bekende en nieuwe activiteiten worden benoemd en op elkaar worden afgestemd om meer resultaat te bereiken. Zo zullen bij de Vleutensewetering rioolwerkzaamheden, ecologische verbeteringen, achterstallig onderhoud en nieuwe ontwikkelingen op elkaar worden afgestemd. Het programma wordt ieder jaar aangescherpt en bijgesteld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Watermonitor waarmee de resultaten en de uitvoering worden geëvalueerd.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerard Derksen, 030- 286 11 68.

Utrecht, 13 april 2004.

---- --