Gemeente Maassluis

Persberichten

13-4-2004

Milieucontroles in Maassluis

In de maanden januari, februari en maart hebben de handhavers van de afdeling ruimtelijke ordening en milieubeheer van de gemeente Maassluis weer veel overtredingen geconstateerd met betrekking tot het omgaan met afval en de vervuiling van de eigen woonomgeving.

Veel van de overtredingen die door de controleurs van het team handhaving worden vastgesteld betreffen het verkeerd gebruik van de verzamelcontainers voor huishoudelijk afval. Bij de hoogbouwcomplexen staan verzamelcontainers voor huishoudelijk afval. Deze verzamelcontainers zijn bestemd voor de bewoners van de hoogbouwwoningen en niet voor mensen met een eigen mini-container. Ook is het niet de bedoeling dat grof afval in deze verzamelcontainers wordt gedaan. De verzamelcontainers zijn hier niet op berekend. Wordt er toch minicontainer-afval of grof vuil in gedaan, dan raken de verzamelcontainers snel overvol en wordt er afval naast gezet. Hierdoor vervuilt de omgeving.
Inmiddels zijn in Maassluis op diverse locaties al ondergrondse verzamelcontainers geplaatst. Dat veel bewoners deze inzamelcontainers niet correct gebruiken blijkt uit de vele verstoppingen. Zo worden er te grote of te volle zakken afval in de inwerpopeningen gepropt en probeert men er soms grof vuil in te gooien. In één geval heeft men zelfs geprobeerd er een hele bedombouw in te stoppen. Gevolg van deze handelswijze is dat de ondergrondse containers onbruikbaar worden voor het doel waarvoor ze bestemd zijn. De bewoner die er gewoon zijn of haar vuilniszak in wil gooien kan er geen gebruik van maken omdat de inwerpopening verstopt is, en zet het afval dus maar naast de container. Dit ernaast geplaatste afval veroorzaakt vervolgens weer voor vervuiling van de woonomgeving.

De milieuhandhavers van de gemeente Maassluis hebben onder andere naar aanleiding van dit soort overtredingen een aantal mensen in het eerste kwartaal van dit jaar moeten corrigeren. Er zijn in de eerste drie maanden van 2004 regelmatig huisvuilzakken naast afvalcontainers aangetroffen. In januari is dat 24 keer voorgekomen, in februari en maart 15 keer. Dat het op straat zetten van grof vuil dat niet is aangemeld bij de reinigingsdienst echt de spuigaten uitloopt, tonen de volgende cijfers aan. In januari is er 133 keer grof vuil op de openbare weg gedumpt, in februari 157 en in maart 166 keer. Ook zijn 41 hondeneigenaren gewaarschuwd omdat zij hun huisdier uitlieten op plaatsen waar dat niet was toegestaan. Er is in de afgelopen maanden 13 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dergelijke overtredingen van de Milieuverordening. Twee bewoners kregen behalve een proces-verbaal ook nog eens een rekening van de gemeente Maassluis voor het extra verwijderen van grof vuil. Voor 1m3 grof vuil moet 35.48 worden betaald, terwijl voor elke m3 meer een bedrag van 43.80 door de gemeente in rekening wordt gebracht. En dat terwijl particuliere inwoners van Maassluis ook gratis hun grof vuil kunnen inleveren, als ze het maar op de juiste manier doen.

Grof vuil
Grof vuil wordt GRATIS aan huis opgehaald door de reinigingsdienst, mits er van tevoren een telefonische afspraak wordt gemaakt. Het maken van een afspraak kan op werkdagen tussen 10:00 uur en 12:00 uur via telefoonnummer 5916741. Uiterlijk op dinsdag kan een afspraak worden gemaakt voor de woensdag er op. Inwoner van Maassluis (met legitimatiebewijs) kunnen hun grof vuil natuurlijk ook zelf wegbrengen naar de Milieustraat aan de Heldringstraat 6. De Mileustraat is zes dagen per week geopend: van maandag t/m donderdag van 09:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 15:30 uur, op vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.