Socialistische Partij

Witwasrapport beschamend voor overheid


09-04-2004 * De SP wil een debat over de faliekant mislukte strijd tegen het witwassen. Uit het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport van het ministerie van Justitie blijkt dat er na tien jaar witwasbestrijding bitter weinig bereikt is. "Politie en Justitie laten witwassers hun gang gaan," concludeert Kamerlid Jan de Wit. "Volgens het rapport deugt er vrijwel niets aan de bestrijding. Daar moet de overheid zich diep voor schamen."

Het rapport concludeert dat witwasbestrijding een lage prioriteit kent, dat tien jaar meldingsplicht weinig kennis heeft opgeleverd, de administratie een chaos is en de `witwasketen' onvoldoende functioneert.

Jan de Wit: "Het is een ernstige zaak dat er zo weinig werk wordt gemaakt van de witwasbestrijding in Nederland. In het debat over witwaspraktijken in het Holland Casino heb ik benadrukt dat criminelen bij uitstek kwetsbaar zijn als ze hun geld moeten witwassen. Zij moeten zich identificeren en hun transacties worden geregistreerd. Dan is het onbegrijpelijk dat er vervolgens niks met die meldingen gebeurt. Daarover zal ik de minister binnenkort aan de tand voelen."