Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 13 april 2004

OW-7065 Inrichting binnenruimte rotonde Akerstraat Putgraaf. Wedstrijd Heerlense beeldende kunstenaars. Het college heeft kennisgenomen van de samenstelling van de beoordelingscommissie voor de prijsvraag Inrichting binnenruimte rotonde Putgraaf/Akerstraat. Deze binnenruimte zal een kunstzinnige invulling krijgen en Heerlense kunstenaars zijn uitgenodigd om ideeën aan te dragen. De beoordelingscommissie bestaat uit de directeur van de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht, een professioneel niet-Heerlense kunstenaar en een vertegenwoordiger van de bewoners in het Centrum. Zij worden bijgestaan door 2 adviseurs die een vakinhoudelijke inbreng hebben ten aanzien van stedenbouwkundige en technische uitvoeringsaspecten. De kunstenaar van het winnend ontwerp wordt betrokken bij de realisatie en uitvoering van het project. Alle inzendingen worden tentoongesteld en de uitslag van de wedstrijd wordt op de internetsite en in de stadskrant gepubliceerd.

WWS-7083 Vaststelling en afrekening subsidies vrijwilligerswerkbeleid

Het college van b&w heeft ingestemd met de vaststelling en afrekening van de subsidies in vrijwilligerswerkbeleid. Op basis van het vorige collegeprogramma is extra aandacht gegeven aan het vrijwilligerswerkbeleid in de gemeente. De Vrijwilligerscentrale van Welzijnsorganisatie Tracee heeft hiervoor een aantal projecten opgezet en uitgevoerd in de periode 2001 - 2003. Dit is nu geëvalueerd. Hieruit blijkt dat met name de directe ondersteuning aan verenigingen en vrijwilligersorganisaties (begeleiding van organisaties en deskundigheidsbevordering-workshops) succesvol is geweest. Hieraan bestaat nog steeds grote behoefte. Deze aanpak is dan ook voortgezet in het nieuwe beleid dat vanaf 2003 wordt uitgevoerd. Ook de begeleiding aan de individuele vrijwilligers is verbeterd en er zijn specifieke projecten opgezet om jongeren warm te maken voor het vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld de Jongerenvacaturebank. Recent heeft de Vrijwilligerscentrale in samenwerking met de vrijwilligerscentrales van Kerkrade en Landgraaf ook een website geopend: www.vrijwilligerswerkparkstad.nl .

WWS-5689 Begroting 2004 Tracee

Het college heeft kennis genomen van de begroting 2004 van Tracee. Jaarlijks verleent de welzijnsorganisatie Stichting Tracee in opdracht van de gemeente diverse diensten in Heerlen. Het gaat vooral om maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk, ontwikkelingsstimulerende en opvoedingsondersteunende activiteiten, straathoekwerk, bemiddeling van vrijwilligers, ondersteuning van vrijwilligersorganisaties als buurtorganisaties, vrouwenactiviteiten, integratieactiviteiten, sociale activering en informatie en advies aan burgers. Het college van b&w heeft de diensten in 2004 voor een groot deel gefinancierd met structurele middelen. Voor een deel is de financiering nog onzeker. Deze is afhankelijk van de keuzes die de gemeente gaat maken in het kader van de bezuinigingen. Dit kan leiden tot een verminderde inzet van diensten op sommige terreinen. Eerder heeft het college uitgesproken dat het prioriteit geeft aan (met name preventieve) activiteiten voor de doelgroep kinderen, tieners, jeugd en jongeren.

WWS-6872 Projectaanvraag van de Overleggroep Mondiale Vorming Heerlen; onderzoek naar hun rol en toekomstperspectief Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van een projectvoorstel van de Overleggroep Mondiale Vorming om haar eigen positie, rol en perspectief te onderzoeken. Aanleiding voor het onderzoek zijn de ontwikkelingen rond het Centrum voor Diversiteit en de plaats die mondiale activiteiten daarbinnen hebben, alsmede enkele knelpunten en kansen binnen de eigen Overleggroep. De Overleggroep wil daarbij haar eigen rol, zowel intern naar de organisaties, als extern, naar de samenleving onderzoeken. Via interviews met de aangesloten organisaties en een plenaire discussie waar de conclusies worden besproken, hoopt de Overleggroep meer zicht te krijgen op haar eigen rol en functioneren. De gemeente zal de regie voeren over het onderzoek.


---- --