Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 13-4-2004

Brief NVKH over aanmerking beroep homeopaat

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2462972

13 april 2004

Bij brief van 1 maart 2004 verzoekt u mij de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de hoogte te stellen van mijn antwoord op de brief van 24 juni 2003 van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten aangaande de aanmerking van de klassiek homeopaat als artikel 34-beroep Wet BIG.

Bijgaand doe ik u mijn antwoord van 14 augustus 2003 toekomen. Ik heb het verzoek destijds niet in behandeling genomen omdat hangende het moratorium geen nieuwe beroepen op basis van artikel 34 Wet BIG worden geregeld. Dit moratorium is nog steeds van kracht, hangende het onderzoek dat op dit moment op mijn departement plaatsvindt naar de aanscherping van de criteria voor regeling van beroepen in het kader van de Wet BIG . Bij dit onderzoek staat centraal dat de wetgever niet meer moet regelen dan het algemeen belang en in het bijzonder het volksgezondheidsbelang vereist (kwaliteit) en dat de burger in beginsel de vrijheid wordt gelaten bij bedreigde gezondheid hulp daar te zoeken waar hij deze meent te kunnen vinden (keuzevrijheid). Overwegingen die verder aan de orde komen zijn: zelfregulering van het veld, deregulering, het tegengaan van administratieve lasten en het wegnemen van wettelijke belemmeringen voor het uitoefenen van een beroep in de gezondheidszorg.
Daarnaast deel ik u mede dat ik inmiddels, eveneens in mijn standpunt op de evaluatie van de Wet BIG, op pagina 8 onder "bescherming en keuzevrijheid alternatieve behandelmethoden" mijn argumenten voor het niet regelen van alternatieve dan wel complementaire behandelwijzen heb weergegeven. De klassieke homeopathie beschouw ik als een alternatieve behandelmethode.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst