Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
23

Directie:
voorlichting

13-04-2004

Status:
informatie

Akkoord Van der Laan met provincies en gemeenten over programma's cultuur 2005-2008

Negen steden gaan een hoofdrol spelen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving en kunnen aanspraak maken op extra geld uit de Geldstroom Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV).

Dat is een van de afspraken die staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media met provincies en gemeenten heeft gemaakt over gezamenlijke culturele programmas voor de periode 2005-2008. Ook zijn er afspraken gemaakt om het Actieplan Cultuurbereik voort te zetten, over Cultuureducatie in het primair onderwijs en Bibliotheekvernieuwing. Daarnaast worden de procedures aanzienlijk vereenvoudigd en krijgen gemeenten en provincies meer ruimte voor eigen keuzes op basis van het specifieke culturele profiel van een stad of regio.

De Geldstroom BKV wordt niet meer verdeeld over 30 gemeenten maar geconcentreerd op negen steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Enschede en Groningen. Daarnaast kunnen vijf steden met een kunstvakopleiding voor beeldende kunst en/of vormgeving een beroep doen op de Geldstroom BKV: Tilburg, s Hertogenbosch, Breda, Leeuwarden en Zwolle. De provincies hebben een regierol. Ze dragen zorg voor de concentratie van de Geldstroom op kansrijke regionale initiatieven met een bovenlokale uitstraling die passen binnen de centrale doelstelling: alleen collectieve voorzieningen en betere afstemming van vraag en aanbod. Concreet betekent dit dat de vier grote steden 3,52 euro per inwoner kunnen krijgen en de andere vijf 2,64 euro (Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Enschede, Groningen). Voor de vijf steden met een kunstvakopleiding is 0,71 euro per inwoner beschikbaar, voor de provincies 0,53 euro. In totaal gaat het om een bedrag van 16,7 miljoen euro.

Het Actieplan Cultuurbereik wordt met vier jaar verlengd (2005-2008). In dit programma werken rijk, provincies en gemeenten samen aan de versterking van cultureel bewustzijn, een groter publieksbereik en meer kunst- en cultuurparticipatie. Van der Laan stelt de volgende bedragen per inwoner hiervoor ter beschikking: provincies 0,79 euro, vier grote steden 1,13 euro en de resterende 26 steden 0,79 euro. In totaal gaat het om een bedrag van 13,7 miljoen euro. Provincies en gemeenten leggen hier dezelfde bedragen naast.

De samenwerking van Van der Laan, IPO en VNG in het kader van cultuureducatie in het primair onderwijs is erop gericht om scholen en culturele instellingen te ondersteunen bij het ontwikkelen van een visie op de plaats van cultuureducatie in het onderwijsprogramma, en deze visie samen met hun culturele omgeving te vertalen in een samenhangend geheel van activiteiten. Deze doelstelling moet in 2007 gehaald zijn. De 12 provincies en 30 gemeenten kunnen in 2004 en 2005 aanspraak maken op een bedrag van 1 euro per leerling (1,5 euro in 2006). Gemeenten en provincies zullen hun huidige financiële inzet voor cultuureducatie in het primair onderwijs handhaven en zo mogelijk uitbreiden.

Van der Laan, IPO en VNG hebben ook een principeakkoord gesloten over bibliotheekvernieuwing, dat in de loop van dit jaar verder wordt uitgewerkt. Het gaat daarbij o.a. om afronding van het schaalvergrotingstraject, invoering van een landelijk kwaliteitszorgsysteem en versterking van de ICT dienstverlening. Het kabinet Balkenende II heeft extra geld hiervoor beschikbaar gesteld. De inzet van gemeenten en provincies is dat zij hun huidige financiële inspanning voor bibliotheekvernieuwing handhaven en waar mogelijk uitbreiden. Ook zullen ze actief verbindingen leggen tussen bibliotheken en andere maatschappelijke beleidsterreinen.

Van der Laan gaf in haar beleidsbrief Meer dan de Som (oktober 2003) al aan dat zij bijzonder veel waarde hecht aan stedelijke en regionale dynamiek als bron voor wisselwerking tussen initiatieven van kunstenaars, instellingen, podia en publiek. Ze is dan ook blij met de nieuwe afspraken die ze juist op dit punt met provincies en gemeenten heeft kunnen maken.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl