GGD Rotterdam e.o.


ETV.nl en GGD Rotterdam bieden opvoedingsondersteuning aan via TV

Voor opvoeden bestaat geen aparte school. Toch worstelt iedere ouder wel eens met de opvoeding van zijn kinderen en vraagt zich af: Doe ik het wel goed?

Educatieve zender ETV.nl heeft nu in opdracht van de sector Jeugd van de GGD Rotterdam en omstreken een 10-delige serie gemaakt over opvoeden. De serie verschijnt op de buis vanaf dinsdag 6 april (ieder heel uur) en wordt in het weekend op zondag herhaald. De serie is één van de instrumenten die de GGD Rotterdam en omstreken ontwikkelt in het kader van opvoedingsondersteuning. De GGD Rotterdam en omstreken en in het bijzonder de jeugdgezondheidszorg vormt een pijler voor de opvoedingsondersteuning. Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen hebben op vaste momenten contact met ouders en kind. Zij zijn daardoor in staat behoefte aan opvoedingsondersteuning te peilen en ouders te adviseren. De GGD ontwikkeld beleid en instrumenten voor de Jeugd op basis van deze signalen en onder meer de Rotterdamse Jeugdmonitor. Een ander initiatief op het terrein van opvoedingsondersteuning zijn het aanstellen van pedagogen op jeugdgezondheidscentra. De serie, kort maar krachtig getiteld Ouders, is bestemd voor ouders met kinderen tussen de pakweg 4 en 14 jaar. In de tiendelige serie praat Dieuwertje Blok met ouders in de studio over alledaagse opvoedingssituaties. Onderwerpen als belonen & straffen, genotmiddelen, seksualiteit, ruzies & conflicten en invloeden van buitenaf komen aan bod. Via de wekelijkse gebeurtenissen in de mini-soap 'de familie Gruit' wordt het onderwerp op speelse wijze geïntroduceerd.
Naast gesprekken met ouders praat Dieuwertje ook met een GGD-deskundige die handige adviezen geeft. Bij de serie wordt een boekje uitgebracht met alle opvoedingstips uit de serie die ouders gratis kunnen bestellen bij de GGD Rotterdam. Verder zal de serie vanaf de zomer ook te zien zijn in de wachtkamers van de jeugdgezondheidscentra van de GGD.

Uitzend schema:

Onderwerp

Uitzending Dinsdag

Herhaling op Zondag

Regels & Grenzen

6-apr-04

11-apr

Voeding & Tandzorg

13-apr-04

18-apr

Ruzies & Conflicten

20-apr-04

27-apr

Seksualiteit

27-apr-04

2-mei

Belonen & Straffen

4-mei-04

9-mei

Genotmiddelen

11-mei-04

16-mei

Voeding & Beweging

18-mei-04

23-mei

Somberheid & Depressie

25-mei-04

30-mei

Invloeden van buitenaf


1-jun-04

6-jun

Praten met je kind

8-jun-04

13-jun