Socialistische Partij

SP wil importverbod zeehondenbont

13-04-2004 * De SP wil een importverbod van zeehondenbont in reactie op het besluit van Canada de zeehondenjacht te heropenen. "Eén van de redenen voor Canada om de misselijkmakende slachtingen toe te staan, is de toenemende vraag vanuit Europa. Nederland moet, net als de Belgische regering, de import van zeehondenbont verbieden."

Volgens de Canadese regering is de zeehondenjacht aan strenge regels gebonden en zouden de dieren uitsluitend met het geweer afgeschoten worden. Uit filmmateriaal van het Internationale Fonds voor het Welzijn van Dieren (IFAW) blijkt echter dat dieren wel degelijk doodgeknuppeld en levend gevild worden.

Op dit moment geldt er in Europa alleen een verbod op de invoer van pelzen van zogende zeehonden die jonger dan twee weken zijn. De dieren die in Canada worden afgeslacht, zijn echter tussen de 15 dagen en drie maanden oud. De Europese Commissie wil niet overgaan tot een totaalverbod en om die reden voert de Belgische regering een nationaal totaalverbod in. Nederland zou dit voorbeeld moeten volgen, aldus SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Het is niet genoeg om onze afschuw uit te spreken. We moeten daad bij woord voegen en gewoon alle zeehondenbont in de ban doen."