Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Koningslinde als eerbetoon aan Juliana

Koningin Juliana stond centraal bij de viering van de Boomfeestdag op woensdag 7 april. Leerlingen van de Noordmansschool plantten op een markante plek dicht bij de Sloterplas een koningslinde voor Juliana. Zij deden dat met Peter Moerman, voorzitter van de raad van Geuzenveld-Slotermeer, en schoolhoofd Juup Bosch. De herdenkingsboom krijgt in de toekomst een ronde bank met een herinneringsplaquette en is dan een rustpunt voor wandelaars en hardlopers.

Het stadsdeel voelt een bijzondere band met de op 20 maart overleden koningin die op 7 oktober 1952 Slotermeer officieel opende. Tijdens die opening ging zij op de thee bij de bewoners van de Walraven van Hallweg 7. In 1961 stelde Juliana het Vrijheidscarillon op Plein '40-'45 in gebruik waarvan de luidklok door haar vernoemd was naar Koningin Wilhelmina als "Moeder van het verzet".

Zeven iepen
Behalve de aanplant van de koningslinde als eerbetoon aan Juliana hebben de kinderen ook nog eens 7 iepen geplant langs de Sloterplas. De driedubbele rij iepen langs Noordzijde en het iepenbos naast de jachthaven hebben de laatste jaren flink te lijden gehad onder de iepziekte. Het stadsdeel heeft voor de vervangende aanplant gekozen voor iepen die goed bestand zijn tegen deze ziekte. De nieuwe bomen versterken het aanzicht van de mooie wandelpromenade langs de Sloterplas.

Boomfeestdag 2004
De Boomfeestdag wil leerlingen en hun ouders op een positieve manier te confronteren met de noodzaak de natuur te respecteren en te onderhouden. Dit jaar doen leerlingen van de Dr. O. Noordmansschool aan de Louis Couperusstraat mee aan het planten van de bomen. Eerder kregen leerlingen van groep 6 van deze basisschool een natuurles van William Frohn, heemtuinbeheerder in het Sloterpark. Centraal stond daar de boom in de natuur, en in het bijzonder de iep. De Boomfeestdag 2004 stond eerst gepland voor woensdag 24 maart, maar is in verband met het overlijden van prinses Juliana verplaatst naar woensdag 7 april 2004.

Restistente iep
De nieuwe iepen zijn van het soort Ulmus Resistenta en zijn beter bestand tegen de schimmels die de iepenspintkever overbrengt van zieke naar gezonde bomen. Het antwoord van de gewone iep op de aanwezigheid van de schimmel is het afsluiten van de hele sapstroom. Daarmee tekent de iep eigenlijk zijn eigen doodvonnis en sterft af. De overdracht van de schimmels vindt plaats bij wortelcontacten. De nieuwe iepen sluiten de sapstroom alleen af bij de aangetaste delen van de boom en onder goede omstandigheden kan een aangetaste boom de infectie weer te boven komen.
De afgelopen tien jaar heeft het stadsdeel bijna 400 iepen wegens de iepziekte moeten kappen. Dat is ongeveer 10% van de totale hoeveelheid iepen in Geuzenveld-Slotermeer. De resistente iep is daarom een goede aanvulling op het kwetsbare iepenbestand van Amsterdam.

Contact:
Paul de Groot
Gerelateerde bericht(en):
Koninklijk bezoek aan Walraven van Hallweg 7 Condoleanceregister voor prinses Juliana