Provincie Overijssel

Provincie investeert miljoenen in breedbandinternet

De provincie Overijssel investeert de komende jaren 2,5 miljoen euro in de ontwikkeling van breedband in Overijssel. Een open glasvezelinfrastructuur kan de ontwikkeling van de stedelijke breedbandnetwerken versterken. Bovendien kan breedbandinternet in het maatschappelijke werkveld een goede rol vervullen bij bijvoorbeeld zorginstellingen, bibliotheken, overheid en onderwijs.

Medio 2007 dienen in ieder geval alle stedelijke gebieden in Overijssel op een open glasvezelinfrastructuur te zijn aangesloten. In vergelijking met andere regio's in Nederland loopt Overijssel hierin voorop.

Diensten
De economische ontwikkeling en werkgelegenheid van Nederland leunt steeds meer op de commerciële en non-profit dienstensectoren. Diensten worden ook in het economisch profiel van Overijssel steeds belangrijker, omdat door uitbesteding van productie en specialisatie de traditionele maakindustrie steeds meer verandert.

Innovatie van dienstverlening is op haar beurt weer sterk gedreven door nieuwe informatie- en communicatieprojecten. Dat geldt zowel voor dienstverlening door overheden en bepaalde bedrijven als door andere instellingen uit de non-profit sector.

Projecten
Op basis van de reeds gerealiseerde projecten en de aanwezige infrastructuur wil de provincie Overijssel de komende jaren 2,5 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van breedband. Daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan:


1. vraagbundeling met als doel de ontsluiting van de stedelijke netwerken Netwerkstad Twente, Stedendriehoek, Zwolle-Kampen, en de regio's Noordoost- en Noordwest-Overijssel door middel van een open glasvezelinfrastructuur.
2. dienstenontwikkeling over breedbandinternet in de zorgsector, de cultuur-/bibliotheeksector, de overheidsdienstverlening en het voortgezet onderwijs. Hierbij is van belang dat bij de dienstenontwikkeling ook het bedrijfsleven participeert en investeert.

Actieprogramma
Gedeputeerde Abbenhues heeft Provinciale Staten schriftelijk geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen op het gebied van breedbandinternet in Overijssel. Daarnaast wordt in de brief aangegeven wat de gewenste situatie per 2007 op genoemd terrein moet zijn.

Gedeputeerde Abbenhues wil in overleg met de vijf grote steden in Overijssel, het bedrijfsleven en de non-profit sector een Actieprogramma Breedband Overijssel opstellen. Het Actieprogramma moet tevens fungeren als regionaal uitvoeringsprogramma voor het Nationale Actieprogramma Breedband van het ministerie van Economische Zaken. Op deze wijze dient de totale omvang van investeringen in breedband vergroot te worden en de goede positie van Overijssel op de digitale snelweg te versterken.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel