Gemeente Breda

Persberichten

13-04-2004

Verblijfsvergunning voortaan bij gemeente aanvragen

Bij de gemeente Breda, afdeling Burgerzaken, kunnen nieuwkomers vanaf 13 april 2004 terecht voor bijna alle frontofficetaken, die voorheen door de Vreemdelingendienst werden uitgevoerd. Landelijk nemen de gemeentelijke afdelingen Burgerzaken taken over van de vreemdelingendienst. Het gaat om informatie over en uitreiken van een aanvraagformulier verblijfsvergunning, in ontvangst nemen en doorsturen van het formulier naar de IND, intake van de eerste aanvraag VVR (vergunning tot verblijf, regulier), verstrekken van een sticker met verblijfsaantekening en uitreiking van vreemdelingendocumenten. De gemeente staat hiermee aan het begin en het eind van de keten van het aanvragen van een verblijfsvergunning. De nieuwe maatregel is klantvriendelijk voor nieuwkomers, die voortaan nog maar met één loket te maken hebben.

De gemeentelijke afdeling Burgerzaken heeft al sinds 1997 een immigratiebalie. De indiening voor een aanvraag verblijfsvergunning gebeurt meestal met inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). De verdere afwerking van de vergunningaanvraag deed voorheen de vreemdelingendienst. De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (de IND, een onderdeel van het Ministerie van Justitie) neemt de zogenaamde backofficetaken voor haar rekening, zoals behandelen van aanvragen op het gebied van gezinshereniging, visa, studie, asiel en overige verblijfsvergunningen. Zij beoordeelt de aanvragen en voert alle correspondentie met vreemdelingen.
Deze herschikking van taken is een gevolg van het programma Reguliere Toelating en Intensivering Toezicht (RTIT) van het Ministerie van Justitie.

Meer informatie hierover is beschikbaar via het informatienummer van de IND (0900)1234 561,
op www.breda.nl (onder verblijfsvergunning) en in de informatiestandaard van de afdeling Burgerzaken in de hal van het Bredase Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10.

Breda, 13 april 2004