Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 april 2004


Vragen van de leden Samsom en Waalkens (beiden PvdA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid en de minister van Buitenlandse Zaken


* Is de vraag naar zeehondenbont in de Europese Unie, en met name Polen, de afgelopen jaren fors toegenomen ?


* Bent u bereid om, zo mogelijk tijdens het Nederlands voorzitterschap, een algemeen Europees importverbod op zeehondenbont te bepleiten en dit onderwerp op de relevante Europese Raden aan de orde te stellen?


* Bent u bereid om, vooruitlopend op een Europees verbod, een algemeen nationaal importverbod op zeehondenbont in te stellen, zoals dat ook in België gebeurt?


* Bent u bereid om, eveneens vooruitlopend op een dergelijk verbod, politieke druk uit te oefenen op Griekenland en Polen, de belangrijkste Europese importeurs van zeehondenbont uit Canada, om deze import te verminderen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


* Bent u bereid om in een gesprek met de Canadese ambassadeur de Nederlandse afschuw over deze zeehondenslachting aan de orde te stellen?


Canada jaagt weer massaal zeehonden, De Volkskrant, 13 april 2004; New demand drives Canada s baby seal hunt, New York Times, 5 april 2004.


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl