GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 13 april 2004 17:42
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Niet salarissen ministers omhoog, maar anderen omlaag

(13 april 2004)

GroenLinks verwerpt de plannen om de salarissen van ministers met dertig en later nog eens met twintig procent te verhogen. Niet de salarissen van de ministers moeten omhoog, maar van die van de anderen moeten omlaag.

Het argument van de commissie Dijkstal is dat de beloning van de minister niet langer de 'top van de piramide' is. Dit is de wereld op z'n kop. In plaats van de extreme salarisstijgingen van hoge ambtenaren en directeuren van ZBO's aan te pakken, gaan deze nu dienen als rechtvaardiging voor een enorme salarisstijging voor ministers.

Het voorstel om de stijging van de beloning pas door de volgende ministersploeg te laten incasseren, beschouwt GroenLinks als een vlucht naar voren. Het is niet acceptabel als dit omstreden besluit er in de schemerfase van een kabinetsformatie doorheen wordt gerommeld. De ministers verdienen ook nu een prima salaris, waarmee ze tot de paar procent best betaalde Nederlanders horen. Bij het werken voor de publieke zaak hoort een salaris dat in redelijke verhouding staat tot wat de gemiddelde kiezer zelf verdient. GroenLinks vindt juist dat er veel meer actie nodig is tegen de zelfverrijking aan de top van het bedrijfsleven en de publieke sector. De politiek moet de zelfverrijking van anderen tegen gaan, niet navolgen.

GroenLinks is wel verheugd over een ander voorstel van de commissie Dijkstal. Wij pleiten al jaren voor de invoering van een sollicitatieplicht voor oud Tweede-Kamerleden. Het is verheugend dat de commissie Dijkstal dit idee nu overneemt. GroenLinks is het er overigens niet mee eens dat voor Kamerleden een soepeler toepassing van deze plicht zou gelden dan voor andere werknemers.

De commissie Dijkstal zegt haar advieswerk over de beloning van politieke functionarissen graag te willen voortzetten. GroenLinks heeft daar geen behoefte aan, en roept minister Remkes op zelf met voorstellen te komen, als hij het nodig vindt iets te veranderen.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -