GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 13 april 2004 17:43
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Stop handel in zeehondenbont

(13 april 2004)

GroenLinks wil een einde aan de handel in zeehondenbont. De Europese Unie moet de import van alle zeehondenbont gaan verbieden. Nederland kan daar als voorzitter van de EU deze zomer mee beginnen. Bovendien moet de Nederlandse regering protest aantekenen bij Canada vanwege hun besluit de zeehondenjacht te intensiveren.

GroenLinks kamerlid Marijke Vos zal morgen tijdens het vragenuurtje ministers Veerman (LNV) en Bot (Buitenlandse Zaken) dit voorstel doen. Nederland moet bij de Canadese regering protest aantekenen tegen gruwelijke praktijken van de zeehondenjagers. Deze weken worden 350.000 jonge zeehonden doodgeknuppeld en gevild. Helaas is er nog een markt voor dit bloederige bont. Daarom moet het huidige Europese verbod op zeehondenbont uitgebreid worden. Nu geldt dit verbod maar voor 5% van alle zeehondenpelzen. Als Nederland dit voorstelt kan het al op de steun van België rekenen.

Tenslotte wil GroenLinks dat Nederland grote bontimporterende landen als Rusland en China overhaalt om ook tot een verbod over te gaan. Alleen grote internationale druk lijkt dit gruwelijke dierenleed te kunnen voorkomen. Nederland moet hierin het voortouw nemen.

Marijke Vos


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -