VVD



Nieuws

13 apr 2004 - 'Ontbreken van
BTW-identificatienummer bij ondernemers in nieuwe
lidstaten'

Vragen van het Lid Aptroot aan de Staatssecretaris van financiën over problemen bij export wegens ontbreken van BTW-identificatienummer bij ondernemers in nieuwe Lidstaten.

1.

Kent de Staatssecretaris het bericht 'export naar nieuwe EU-landen wordt chaos'?

2.

Deelt de Staatssecretaris de zorgen van de VVD-Fractie dat veel Nederlandse exporteurs in de problemen komen wegens het ontbreken van een BTW-identificatienummer bij hun relaties in de nieuwe Lidstaten? Zo nee, waarom niet?

3.

Wil de staatssecretaris ten behoeve van de exporterende bedrijven in de 'overgangsperiode' andere bewijzen dat de goederen Nederland verlaten hebben toe staan als alternatief voor een BTW-identificatienummer?

4.

Zo ja, aan welke andere bewijzen denkt de Staatssecretaris en zouden deze aan ondernemers via een persbericht en de website van het Ministerie en de Belastingsdienst bekend kunnen worden gemaakt?

5.

Zo nee, bent u dan net als de VVD-Fractie van mening dat BTW-afhandeling op de 'oude' manier leidt tot onnodige administratieve lasten of een belemmering van de export?

6.

Is de Staatssecretaris verder voornemens om er bij de Europese Commissie op aan te dringen enerzijds snel met een overgangsregeling te komen en anderzijds de nieuwe Lidstaten te assisteren bij uitreiken van de BTW-identificatienummers?

7.

Kan de Staatssecretaris er zorg voor dragen dat op zeer korte termijn actie ondernomen wordt gezien het feit dat 'de uitbreiding' binnen 17 dagen aanstaande is?

Bron: Leeuwarder courant d.d 07 april 2004

13 april 2004