VVD



Nieuws

13 apr 2004 - VVD spreekt waardering uit voor
rapport commissie Dijkstal

De VVD Tweede-Kamerfractie spreekt in een eerste reactie bij monde van woordvoerder Ruud Luchtenveld waardering uit voor het vanmiddag gepresenteerde rapport "Over dienen en verdienen" van de Adviescommissie beloning en rechtspositie ambtelijke en politieke topstructuur, waarvan oud-minister van Binnenlandse Zaken Hans Dijkstal de voorzitter is.

Ruud Luchtenveld benadrukt dat het rapport niet alleen spreekt over salaris-verhogingen, maar ook over het aanstellen van nieuwe ambtelijke topfunctionarissen bij de overheid en bij zelfstandige bestuursorganen (zbo's) op een lager salarisniveau dan thans geldt. Structureel bezien kan de uitvoering van het rapport van de commissie Dijkstal de overheid een aanzienlijke besparing opleveren, ondanks de voor ministers voorgestelde verhogingen. "Dit geeft al aan hoe scheef de verhouding tussen ministers en topambtenaren is komen te liggen", aldus Luchtenveld.

Tegelijkertijd erkent de VVD dat het een 'verkeerd signaal' zou zijn om juist nu de voorgestelde 'inhaalslag' van 30% voor ministerssalarissen door te voeren terwijl het kabinet van burgers en van bijvoorbeeld de top van het bedrijfsleven de nullijn of althans uiterste terughoudendheid in salarisontwikkeling vraagt. Wél moet er een zakelijke discussie op basis van de door de commissie gegeven analyse door kabinet en Kamer worden gevoerd en kan wetgeving worden voorbereid, die in een volgende kabinetsperiode - waarschijnlijk geleidelijk - kan worden geëffectueerd.

Het spreekt de VVD vooral aan dat er een uitgebreide analyse is gemaakt van de verschillen die in de afgelopen decennia zijn ontstaan tussen de beloning in de marktsector, de ambtelijke top en publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen. Vanuit die analyse onderschrijft de VVD-fractie dat er reden is het salaris van de minister-president weer als top van de salarisstuctuur van de publieke sector te gaan beschouwen en daaruit consequenties te trekken voor de te plegen aanpassingen.

De VVD-fractie is het ook met het advies van de commissie eens om opgebouwde rechten in wachtgeldaanspraken en pensioen niet verloren te laten gaan bij overgang naar een ander politiek ambt.