Socialistische Partij

Ministerssalaris moet plafond voor ambtenaren worden


13-04-2004 * Ambtenaren die vanaf heden in dienst treden of van wie het contract wordt verlengd, mogen niet meer verdienen dan hun minister. Dit is volgens de SP de enige manier om de verhouding tussen ambtenarensalarissen en de inkomens van ministers recht te trekken. "De salarisstijging voor bewindslieden die de commissie Dijkstal voorstelt, is onaanvaardbaar," stelt Kamerlid Jan de Wit. "Zakkenvullerij is juist het probleem, en méér zakkenvullerij niet de oplossing." Wel is de SP zeer verheugd dat er een sollicitatieplicht voor ex-politici wordt ingevoerd en de wachtgeldregeling versoberd wordt, punten waar de partij jarenlang vergeefs voor pleitte.

De commissie Dijkstal stelt voor om ministerssalarissen met 50 procent te laten stijgen om de beloningsachterstand met `de markt' in te lopen en de zwaarte van de ministersfunctie te verrekenen. Zonder deze vergoeding zou de kwaliteit van het openbaar bestuur eroderen. De Wit vindt deze argumenten nonsens: "Als je meer geld krijgt ga je beter presteren? Dat heb ik niet gezien in de top van de UWV destijds. Dijkstal zegt het zelf: het is een dienende functie."

Wel kan De Wit zich vinden in het principe dat de minister het hoogste salaris heeft en dat salarissen van alle ambtenaren en topmedewerkers van ZBO's daaruit worden afgeleid. "Bij het aannemen van nieuwe ambtenaren en het verlengen van contracten moet het ministerssalaris daarom een absoluut plafond vormen."

Het voorstel voor een sollicitatieplicht en een versobering van de wachtgeldregeling juicht de SP toe. Politici hebben zich jarenlang van de versoberingen uitgezonderd die ze wel aan burgers oplegden, zoals de inperkingen van de WW en de WAO. Eerder heeft de SP in een motie van Marijnissen bewerkstelligd dat de Kamer zich voor een sollicitatieplicht uitsprak. Nu is het nog zo dat politici jarenlang een hoge uitkering genieten zonder te hoeven solliciteren. Het voorstel van Dijkstal beperkt de duur van het wachtgeld enigszins. De Wit zou graag hebben gezien dat ook de hoogte van het wachtgeld zou worden bekeken. In het voorstel van Dijkstal zou het wachtgeld voor een minister nog altijd zes keer zo hoog zijn als het maximale niveau van de WW.