Gemeente Enschede

Europese subsidie voor Dolphia


Enschede, 13-04-2004

Wijkaanpak voorbeeld voor Europa

De Europese Unie (EU) heeft aan het stadsdeelmanagement Oost een subsidie toegekend van ? 848.700,- voor de revitalisering van de wijk Dolphia. De subsidie wordt toegekend vanuit het zogenaamde Europese Interreg IIIb programma "Vitalizing city centres through Integrated Spatial Planning (VISP)". Hiermee levert de EU een stevige financiële bijdrage voor de revitalisering van Dolphia. Bovendien gaat van de toekenning een positieve invloed uit naar andere partners in de wijk waarmee wordt samengewerkt voor de integrale aanpak van de problemen.

Door het stadsdeel Oost wordt Dolphia al enkele jaren aangemerkt als aanpakgebied. In de komende jaren zal de buurt volledig ingesloten worden door het Esmarkerveld, een van de deelplannen van Vinex-project De Eschmarke. Integratie van Dolphia en Esmarkerveld is zowel voor de bestaande buurt, als de nieuwe wijk essentieel en dat biedt Dolphia nu de unieke kans mee te liften met de ontwikkeling van het Esmarkerveld.

Voor de ontwikkeling van Dolphia is het aanboren van nieuwe geldbronnen van groot belang. Een van deze bronnen is het VISP-programma. Door hieraan deel te nemen kan de gemeente kennis en ervaringen over sociale en fysieke integratie, participatie en ontwikkeling van achterstandwijken uitwisselen met vijf andere Europese gemeenten die aan het programma deelnemen. Aan het programma VISP doen in totaal zes Europese gemeenten mee uit Engeland, België, Duitsland, Zweden, Noorwegen en Nederland. De Zweedse gemeente Mölndal treedt op als programmaleider.

De toegekende subsidie zal in de eerste plaats worden ingezet in sociale projecten voor opvang en hulpverlening, persoonlijke groei en ontwikkeling en de buurtorganisatie. Bij de aanpak van de problemen wordt ingezet op de sociale en fysieke problemen van Dolphia. Hiermee is binnen het VISP-programma een bedrag van ? 1.866.839,- gemoeid. De gemeente Enschede, de R.K. woningstichting Ons Huis en de Stichting Wijkwelzijn Oostgrens leveren gezamenlijk een eigen bijdrage van ?
1.018.139,-. Vanuit het VISP-programma wordt dus nu ? 848.700,-bijgedragen (maximaal 50% van de totale projectkosten).

De bijdrage van de gemeente Enschede is ? 541.699,- en bestaat uit de inzet van reguliere en gereserveerde gelden. Daarnaast zal een percentage van de geplande investeringen in Eschmarkerveld worden aangewend voor de fysieke integratie van Eschmarkerveld bij Dolphia.

Samenwerking

Voor een succesvolle aanpak van de problematiek is een integrale benadering samen met andere partners in de wijk van groot belang. De gemeente is in gesprek met woningstichting Ons Huis over deelname in het programma VISP. Ons Huis is eigenaar van het merendeel van de woningen in Dolphia en ondersteunt het programma voor een bedrag van ? 375.040,-.

Ook Stichting Wijkwelzijn Oostgrens erkent het belang van een integrale aanpak en stelt gedurende de programmaperiode ? 101.400,-. Beschikbaar voor bewonersondersteuning.

Het Interreg IIIb VISP-programma

Het Interreg IIIb-programma wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie en biedt organisaties in Europa de mogelijkheid samen te werken op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. De integrale aanpak van Dolphia past uitstekend binnen de doelstellingen van het Interreg IIIb-programma, en sluit nauw aan op de doelstellingen van het Interreg IIIb-programma "Vitalizing City Centres through Integrated Spatial Planning (VISP)". Dit programma start per januari 2004 en eindigt per juni 2007.

---

Gepubliceerd op 13-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar