Gemeente Hulst


Persbericht - 13.04.2004

Hoefijzerfabriek Kerckhaert te Vogelwaarde

Hoefijzerfabriek Kerckhaert op Rapenburg te Vogelwaarde streeft al langere tijd naar uitbreiding van haar productieactiviteiten. Aanvankelijk ware deze uitbreidingsplannen voorzien op een reeds door Kerckhaert aangekocht landbouwperceel. Dit perceel grensde direct aan de fabriek op Rapenburg. Procedures om tot een dergelijke uitbreiding van de hoefijzerfabriek in Vogelwaarde te komen, zijn uiteindelijk op niets uitgelopen. Hetzelfde geldt voor het onderzoek naar de mogelijkheden om tot algehele bedrijfsverplaatsing te komen.

Dit heeft er toe geleid dat Hoefijzerfabriek Kerckhaert er uiteindelijk voor heeft gekozen om een plan te ontwikkelen voor aanpassing van de bedrijfsvoering in de hoefijzerfabriek te Vogelwaarde. Daarnaast is een plan ontwikkeld voor de bouw van een distributiecentrum in Hulst op het bedrijventerrein Hogeweg. De totale investeringen voor de locaties in Hulst en Vogelwaarde bedragen voor Hoefijzerfabriek Kerckhaert circa 6.000.000,--. De verwachtingen zijn, dat door deze ontwikkelingen de werkgelegenheid binnen 2 jaar met circa 20 arbeidsplaatsen kan worden uitgebreid.

Aanpassing fabriek Vogelwaarde
De hoefijzerfabriek in Vogelwaarde wordt aangepast. Dit houdt de sloop van de oudste gedeelten van de werkplaats in, alsmede de sloop van de huidige kantoorruimten én van een tweetal omliggende woningen, welke in het verleden door het bedrijf zijn aangekocht. Ter plaatse verrijst een vervangende nieuwbouw. Deze wordt naar achter geplaatst, waardoor er
ruimte ontstaat voor de aanleg van circa 20 parkeerplaatsen. De nieuwbouw, waarvan het kantoorgedeelte een verdieping heeft, voorziet in voldoende ruimte om te kunnen inspelen op de binnen het bedrijf toegenomen behoefte aan personeel voor verkoopondersteuning, personeelszaken en administratie.

In de toekomst worden de geproduceerde hoefijzers dagelijks vanuit de fabriek in Vogelwaarde naar het geplande distributiecentrum in Hulst afgevoerd. Naast alle in Vogelwaarde geproduceerde producten worden ook alle geïmporteerde producten in Hulst opgeslagen. Een en ander heeft tot gevolg dat het aantal verkeersbewegingen rondom de bedrijfsgebouwen van Kerckhaert op Rapenburg zullen reduceren.

Door aanpassingen in het wegdek wil de gemeente Hulst de ruimtelijke situatie op Rapenburg verbeteren. Deze zouden er tevens toe leiden dat de rijsnelheid van het verkeer wordt teruggedrongen. De gemeente Hulst heeft het voornemen om de grond die in het verleden door Kerckhaert voor uitbreiding was aangekocht, aan te kopen en deze op termijn een groenfunctie te geven (plantsoen en wandelpad).

Distributiecentrum in Hulst
Op het bedrijventerrein Hogeweg te Hulst gaat Hoefijzerfabriek Kerchkaert op een perceel van circa 1.75 ha een distributiecentrum realiseren. Dit distributiecentrum omvat een loods van minimaal 80 x 50 m met een inpandig kantoor. In dit centrum zullen de hoefijzerproducten die in Vogelwaarde worden geproduceerd (900 verschillende soorten) worden opgeslagen. Daarnaast worden er ook de elders (met name in China) geproduceerde hoefijzers, welke bestemd zijn voor de Europese markt, opgeslagen. Vanuit het centrum vindt vervolgens de distributie plaats. Tenslotte krijgt het centrum ook de functie van groothandel in gereedschappen, ruitersportproducten etc. Het betreft de distributie van circa 2.000 nevenproducten, die aan deze bedrijfstak zijn gelieerd, voor de Europese markt.

Het ligt in de lijn van de verwachtingen van het bedrijf dat in de toekomst ook een internetwinkel / postorderbedrijf wordt opgestart op het gebied van de reeds gevoerde paardensportartikelen en van exclusieve nieuwe producten voor de paardensport.

Overeenstemming over randvoorwaarden
De betrokken partijen, zijnde de Hoefijzerfabriek Kerckhaert, de gemeente Hulst en de
Provincie Zeeland, zijn het in beginsel eens geworden over de invulling van de randvoorwaarden voor deze nieuwe ontwikkelingen en ieders verantwoordelijkheid daarin.

Naast het feit dat de gemeente Hulst grond aankoopt van de firma Kerckhaert, neemt zij ook de kosten mbt de infrastructurele aanpassingen op Rapenburg voor haar rekening. Daarnaast is de gemeente mede-investeerder wat betreft het achteruit plaatsen van de vervangende nieuwbouw, waardoor er ongeveer 20 openbare parkeerplaatsen ontstaan.

De Provincie Zeeland ondersteunt het proces middels bijdragen uit de fondsen voor stads- en dorpsvernieuwing en gebiedengeld. Verder is de Provincie mede-investeerder in de verbetering van de ontsluiting van het bedrijventerrein Hogeweg te Hulst.
De Provincie heeft daarnaast haar medewerking toegezegd aan de gemeente Hulst om planologisch medewerking te verlenen aan een nieuwbouwplan voor woningbouw ; dit om als kostendrager te kunnen fungeren voor deze ontwikkelingen.

Vanuit de Provincie Zeeland is aangegeven, dat de gemeente Hulst via een zogenaamd postzegelplan de geplande aanpassingen van het bedrijf in Vogelwaarde bestemmingsplanmatig kan realiseren. Verder zullen uiteraard alle wettelijke procedures m.b.t. het bouwen en het milieu moeten worden doorlopen.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl