Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS/2004/57

Den Haag,13 april 2004

Zekerheidstelling bij emigratie vervalt

Een emigrant hoeft bij zijn vertrek uit Nederland geen zekerheid te stellen om uitstel van betaling voor de conserverende aanslag bij emigratie te krijgen. Dit kondigt staatssecretaris Wijn van Financiën aan in antwoorden op vragen van het Tweede-Kamerlid Dezentjé-Hamming. Daarmee wordt de emigrant verlost van een aantal administratieve, soms kostbare verplichtingen zoals het geven van een bankgarantie.

Onlangs heeft het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen in de zaak Hughes de Lasteyrie du Saillant uitspraak gedaan over een Franse regeling die ziet op heffing van niet gerealiseerde waardevermeerderingen. Het Hof heeft de Franse regeling in strijd met het recht op vrije vestiging binnen de Europese Unie verklaard. De uitspraak betekent dat ook het op de Franse regeling gelijkende Nederlandse systeem van conserverende aanslagen bij emigratie nader moet worden bezien. De uitspraak van het Hof betekent overigens niet dat de conserverende aanslag komt te vervallen. De belastingplichtige die Nederland verlaat, zal nog steeds een conserverende aanslag krijgen opgelegd. Voorzover een belastingplichtige emigreert naar een lidstaat van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte, wordt vanaf 11 maart 2004 (de dag dat het arrest van het Europese Hof werd gewezen) onvoorwaardelijk en automatisch uitstel van betaling verleend.

Een belastingplichtige die Nederland verlaat en die een aanmerkelijk belang (een aandelenbelang van 5% of meer) bezit, deelneemt aan een pensioenregeling, premies voor een lijfrente heeft afgetrokken of een kapitaalverzekering voor de eigen woning heeft, wordt voorafgaande aan het moment van emigratie in de heffing van inkomstenbelasting betrokken. De belastingplichtige krijgt vervolgens een zogenoemde 'conserverende aanslag' opgelegd voor het genoten belastingvoordeel (zoals de aftrek van pensioen- en lijfrentepremies). Op verzoek krijgt de emigrant dan uitstel van belasting. Voorwaarde is wel dat er voldoende zekerheid wordt gesteld. Wijn kondigt in de antwoorden aan dat de zekerheidstelling achterwege kan blijven. Dit besluit wordt zo spoedig mogelijk in een beleidsbesluit gepubliceerd en loopt vooruit op een wetswijziging.

De antwoorden zijn te vinden op www.minfin.nl/WDB04-188.doc