Gemeente Baarn

Aanpassing cursusaanbod volwasseneneducatie

13-04-2004

De gemeente Baarn heeft dit jaar minder middelen beschikbaar voor volwasseneneducatie. Dit is reden om het cursusaanbod na de zomervakantie aan te passen. De huidige cursisten ontvangen hierover deze week meer informatie.

Volwasseneneducatie in Baarn
De gemeente Baarn bepaalt jaarlijks het cursusaanbod voor volwassenen door het inkopen van cursussen bij het ROC Utrecht (voorheen ROC de Amerlanden). Bij volwasseneneducatie gaat het om gesubsidieerde scholing voor mensen die nieuw in Nederland zijn komen wonen (nieuwkomers) en volwassenen met weinig of geen scholing. De gemeente ontvangt jaarlijks geld van het rijk om scholingsaanbod in te kunnen kopen. Dit jaar ontvangt de gemeente minder geld van het rijk dan in 2003.

Wat gaat er veranderen?
De gemeente zal vanaf de zomervakantie alleen nog opleidingen inkopen voor nieuwkomers en werklozen. Voor nieuwkomers heeft de gemeente een wettelijke verplichting, voor werklozen vindt de gemeente dit een prioriteit. De gemeente betaalt vanaf de zomervakantie niet meer voor anderen die belangstelling hebben voor deze opleidingen. Verder zullen de computercursussen en de cursus Engelse taal niet langer meer in Baarn gegeven worden. De gemeente gaat kinderopvang voor nieuwkomers inkopen bij kinderdagverblijf De Kleine Stad.

Hoe ziet het aanbod er na de zomervakantie dan uit? Het basisaanbod op de locatie Baarn bestaat na de zomervakantie uit:
- een alfabetiseringscursus

- combinatiecursussen van Nederlandse taal en sociale redzaamheid
- een combinatiecursus Nederlandse taal en professionele redzaamheid (werk of vervolgopleiding)

Op de locatie in Amersfoort betreft het basisaanbod voor de Baarnse cursisten:

- een combinatiecursus Nederlandse taal en professionele redzaamheid voor hoger opgeleiden.

Daarnaast biedt de gemeente de vavo-opleiding (programmas op mavo, havo, en vwo-niveau) voor voortijdig schoolverlaters aan.