HIVOS
Uit: Hivos Nieuwsbrief van 8-March-2004.

START CAMPAGNE 'WTO HANDEN VAN MIJN BORD'

Lang heeft Europa genetisch gemodificeerd voedsel buiten de grenzen weten te houden, maar hieraan dreigt een einde te komen. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) lijkt gevoelig voor de klacht van de VS, Canada en Argentinië dat zij miljoenen dollars zouden verliezen vanwege het Europese importverbod. Als de WTO de klacht gegrond acht, kan dit resulteren in sancties van de WTO tegen Europa. Maatschappelijke organisaties vrezen zelfs dat de EU zal bezwijken onder de druk van eventuele sancties. Bij verlies zal het ook voor ontwikkelingslanden onmogelijk worden om gentechproducten te weigeren. Geld om hoge boetes te betalen, hebben deze landen immers niet.

Ontoelaatbaar, zo vinden Milieudefensie en Hivos. Beide organisaties startten de campagne 'WTO: Handen van mijn bord!' Hiermee willen zij publieke en politieke steun winnen voor het idee dat de klacht van de Amerikaanse landen niet door de WTO, maar door de Verenigde Naties moet worden behandeld. De WTO houdt zich immers alleen met handel bezig, terwijl de VN rekening kan houden met internationale milieuverdragen en verdragen op het gebied van voedsel en gezondheid.

De campagne ging van start op 18 februari voor de Tweede Kamer. De directeuren van Milieudefensie en Hivos, samen met vertegenwoordigers van de Natuurvoedingswinkels en het Platform Aarde Boer Consument, boden aan Kamerleden 150 etensborden aan. Deze protestborden droegen het opschrift 'WTO: Handen van mijn bord!'. Daarnaast organiseren Milieudefensie en Hivos van 13 tot en met 25 april een 'actie-infotoer' over deze campagne. Op 14 april doet deze Wageningen aan, 15 april Tilburg, 16 april Nijmegen, 17 april Utrecht, 20 april Groningen, 21 april Rotterdam en 22 april Amsterdam.

Voor meer informatie over de campagne of aanmelding voor de infotoer bel 020 ­ 62 62 620 of mail charlotte.van.tuyll@milieudefensie.nl

Aan de campagne is een petitie verbonden. Laat ook uw stem horen tegen gentech-voedsel en vul de actiekaart in op:

http://www.milieudefensie.nl/phorm/wtoformulier.html