Gemeente Eindhoven

Persbericht: 8 april 2004, no. 96

Project over normen en waarden en een veilige leefomgeving Mijn en Dijn op alle basisscholen in Valkenswaard

Dinsdag 13 april start het preventieproject Mijn en Dijn in de gemeente Valkenswaard. De Lokale Omroep Valkenswaard zendt om 09:00 uur een videoboodschap uit waarin burgemeester Haas het startsein geeft voor project Mijn en Dijn. Ook vertellen de gastdocenten wat de leerlingen allemaal te wachten staat tijdens het project.

In totaal gaan 372 leerlingen van groep 8 uit Valkenswaard de komende weken met het preventieproject aan de slag. Mijn en Dijn is gericht op een veilige leefomgeving en het voorkomen van vervuiling, vernieling, diefstal en ander normoverschrijdend gedrag.

In het project Mijn en Dijn werken de scholen, de afdeling milieu van de gemeente, de politie en Bureau HALT nauw samen. Gezamenlijk maakten zij het lesmateriaal waar de leerlingen een aantal weken mee aan de slag gaan. In de afsluitende weken komen gastdocenten van de betrokken organisaties in de klas vertellen over hun werk.

Gastlessen afdeling milieu, politie en HALT
De ambtenaren van de afdeling milieu vertellen hoe je op een verantwoorde manier met het milieu en je leefomgeving kunt omgaan. Samen gaan we op excursie naar Kringloopbedrijf Het Goed. Nick & Linda helpen de politie om uit te leggen wat de politie allemaal doet en tegenkomt in haar werk. En tot slot komt een medewerker van Bureau HALT in de klas om te vertellen wat er gebeurt als je toch de regels overtreedt en bijvoorbeeld door het plegen van vandalisme, met de politie in aanraking komt.

Afsluiting
Het preventieproject Mijn en Dijn wordt afgesloten met een braderie en een quizprogramma waarin de opgedane kennis van de leerlingen op speelse wijze wordt getest. Voor ieder goed beantwoorde quizvraag stelt de gemeente Valkenswaard een geldbedrag ter beschikking. De totale opbrengst mogen de leerlingen schenken aan een goed doel.

Posterwedstrijd
Ook dit jaar is er weer een posterwedstrijd aan het project verbonden. Alle deelnemende leerlingen maken een poster omtrent een Mijn en Dijn-thema. Van 14 juni tot en met 21 juni hangen de drie mooiste posters in de bibliotheek. Iedereen kan in die periode een stem uitbrengen op de allermooiste. Op 23 juni om 13.00 uur in De Hofnar, maakt de burgemeester de uiteindelijke winnaar bekend. De winnende poster wordt verspreid onder alle scholen, winkels en openbare gelegenheden.

© 2004 Gemeente Eindhoven