PENSIOENDESK NEDERLAND BV
http://www.pensioendesk.nl

MKB slecht voorbereid op pensioenwetgeving

MKB slecht voorbereid op pensioenwetgeving

Pensioenadviesorganisatie Pensioendesk is tijdens de 'Week van de Ondernemer' gestart met een groot pensioenonderzoek onder ondernemers uit diverse branches. De Week van de Ondernemer, gehouden op 23, 24 en 25 maart, is een groot zakenevenement gericht op MKB-ondernemers.

Tot op heden blijkt uit allerlei onderzoek dat met name het MKB slecht is voorbereid op de wetgeving die op 1 juni 2004 in werking treed. Pensioendesk hoopt door gericht onderzoek te doen in de diverse branches en daarover helder te communiceren, het pensioenbewustzijn van ondernemers te vergroten en aan te zetten tot actie. De gevolgen van slechte pensioenregelingen kunnen voor ondernemingen erg groot zijn.

Uit de tussenstand van het onderzoek blijkt al dat veel bedrijven in het MKB zich nog steeds niet bewust zijn van het naderende pensioenonheil dat op hen afkomt. De fiscus heeft reeds aangegeven niet meer coulant te zijn voor ondernemers die hun pensioenzaken nog steeds niet op orde hebben. Zij hebben immers vijf jaar (vanaf 1999) de tijd gehad.

Tijdens de Week van de Ondernemer hebben 204 bedrijven meegedaan aan een steekproef van Pensioendesk. Bij de helft van deze bedrijven ging het om besloten vennootschappen (BV's). Hiervan heeft 72% een pensioenregeling voor haar personeel getroffen. Binnen deze groep zien we dat ruim drie kwart haar pensioenregeling vóór 1999 heeft ingericht. Dat betekent per definitie dat zij gedurende de afgelopen jaren aanpassingen in hun pensioenregeling moeten hebben doorgevoerd om te voldoen aan de nieuwe pensioenwet- en regelgeving. 65% van deze ondernemingen heeft daadwerkelijk actie ondernomen maar in meer dan de helft van de gevallen weet men niet waarom.

19% van de ondernemers die haar werknemers een pensioenregeling aanbiedt, heeft deze na 1999 opgetuigd. Het merendeel hiervan heeft de afgelopen twee jaar geen wijzigingen in deze regeling doorgevoerd. Ook hier geldt dat aanpassingen dringend noodzakelijk zijn om geen fiscale claim opgelegd te krijgen. Daarnaast kan een werknemer, de werkgever aansprakelijk stellen voor een ondeugdelijke pensioenregeling.

De conclusie van Pensioendesk is dat er weliswaar in beperkte mate wordt gewerkt aan aanpassingen in de pensioenregeling maar dat allerminst zeker is dat deze regelingen als zuivere pensioenregelingen zullen worden aangemerkt.

Pensioendesk
Pensioendesk is, met een landelijk netwerk, de grootste organisatie van objectieve pensioenadviesbureaus in Nederland. Sinds 10 jaar adviseert Pensioendesk ondernemers, werkgevers, directeur grootaandeelhouders, werknemers en zakelijke adviseurs zoals accountants.

13 apr 04 07:00