Openbaar Ministerie

Landelijk Paket, 13 april 2004

Hoge transactie voor Vitesse

De strafzaak tegen voetbalclub Vitesse is door het Landelijk Parket afgedaan met een hoge transactie van ruim 400.000 euro, het equivalent van 900.000 gulden. Vitesse heeft in december 2003 met de betaling van dit bedrag verdere strafrechelijke vervolging wegens valsheid in geschrift en belastingfraude voorkomen. Deze strafbare feiten haddden betrekking op spelerscontracten: de in 1998 vernieuwde arbeidsovereenkomst van Machlas en de transfer in 1999 van Van Hooijdonk van Nottingham Forest naar Vitesse en het tekengeld dat daarmee gemoeid was.

Door de FIOD-ECD is vanaf januari 2001 onder leiding van het Landelijk Parket strafrechtelijk onderzoek gedaan naar Vitesse en voormalig bestuursvoorzitter K. Aalbers. Het onderzoek richttte zich op strafbare feiten in transfers en arbeidsovereenkomsten van spelers. Naar het zich laat aanzien heeft Aalbers eigenmachtig opgetreden en was binnen Vitesse niemand op de hoogte van de afspraken en regelingen die hebben geleid tot het strafrechttelijk onderzoek.

De voetbalclub verleende zijn medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek en wendde zich tot de belastingdienst om tot een deugdelijke fiscale afwikkeling van de onderzochte zaken te komen. Aan de besprekingen tussen het Landelijk Parket en Vitesse over de transactie is ook deelgenomen door de belastingdienst. Vitesse is met de belastingdienst overeengekomen een schuld van het equivalent in euro's van 1,6 miljoen gulden aan niet betaalde loonbelasting te voldoen.

Het College van procureurs-generaal en de minister van Justitie hebben toestemming gegeven voor de transactie.

Voor informatie: Wim de Bruin