Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 april 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat als gevolg van langdurig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers veel mensen met complicaties te kampen krijgen?


2. Is het correct dat jaarlijks honderden mensen aan de complicaties van langdurig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers overlijden en dat enige duizenden mensen als gevolg hiervan in een ziekenhuis dienen te worden opgenomen? Zo ja, wat vindt u hiervan? Zo nee, kunt u aangeven in hoeverre het gebruik van pijnstillers in Nederland leidt tot ongewenste bijwerkingen en/of gezondheidsproblemen?


3. Bent u het eens met de stelling dat artsen in Nederland, zoals in het bericht wordt gesuggereerd, onvoldoende rekenschap geven van het feit dat er ernstige nadelen kleven aan het gebruik van de ontstekingsremmende pijnbestrijders? Zo nee, kunt u aangeven in hoeverre u van mening bent dat het voorschrijfgedrag van pijnstillers op medische gronden, dan wel op basis van andere motieven is gebaseerd?


4. Bent u van mening dat de vrije verkoop van medicijnen voor chronische pijnbestrijding afbreuk doet aan een zorgvuldige medische indicatiestelling? Zo ja, kunt u aangeven of u het verstandig vindt in verband met de mogelijke bijwerkingen, de informatievoorziening te intensiveren, of overweegt deze middelen uitsluitend op basis van een medische indicatie te laten verstrekken?


5. Kunt u aangeven hoe de werkzaamheid wordt afgewogen ten opzichte van de medische gevaren, die kleven aan het regelmatige gebruik van dergelijke middelen?


6. Hebt u kennis genomen van het feit dat er alternatieve pijnbestrijders op de markt zijn die niet (of in mindere mate) deze bijwerkingen kunnen veroorzaken?


7. Is het correct dat patiënten die in het verleden met maagklachten te kampen hebben gehad, onvoldoende worden geïnformeerd over de mogelijke bijwerkingen van zogeheten non sterial anti inflammatory drugs (NSAID s)? Zo ja, wat gaat u doen om de informatievoorziening over de bijwerkingen van NSAID s te verbeteren?


8. Is het juist dat patiënten met chronische pijn onvoldoende behandeling krijgen ter voorkoming van maagklachten? Kunt u aangeven wat u van deze constatering vindt en wat u zult ondernemen, opdat regelmatig gebruikers van NSAID s zowel worden geïnformeerd als worden voorzien van geneesmiddelen die eventuele maagklachten kunnen voorkomen?


De telegraaf Pijnstillers kan fataal zijn complicaties patiënten door lang slikken / Pijnstiller soms fataal vrijdag 26 maart 2004


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl