Politie Friesland

Politieberichten 12/4 (13.00 uur) t/m 13/4 (07.00 uur)

Fryslan 13-04-2004 - Voor nadere informatie kunt u op werkdagen contact opnemen tussen 07.00 uur en 15.00 uur met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844

Akkrum: inbraak bedrijf
Maandag tussen 00.30 uur en 09.00 uur werd ingebroken in een bedrijf aan de Oudeschouw. Men is binnen gekomen door het slot van de toegangsdeur aan de zijde van het Prinses Margrietkanaal te forceren. Vanuit de bar werd een beurs weggenomen met een kleine hoeveelheid geld.

Gorredijk: eenzijdige aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 11.30 uur reed een 46-jarige fietser uit Bontebok over de fietsstrook van de hoofdrijbaan van de Nijewei, komend uit de richting Jubbega. Op een gegeven moment ligt in de weg een verkeersdruppel met een stoeprand. Dit werd door de fietser te laat opgemerkt en hij kwam ten val. Vermoedelijk met een gebroken heup is de man per ambulance overgebracht naar Tjongerschans in Heerenveen.

Sneek: diefstal uit opleggers
In de nacht van zondag op maandag werden diverse goederen weggenomen uit enkele opleggers. Deze opleggers stonden op een eigen terrein aan de Einsteinstraat. Weggenomen zijn computerapparatuur en
voedingssuplementen. Totale schade is tot op heden nog niet bekend. Aangifte werd gedaan door een 44-jarige inwoner van Sneek.

Metslawier: inbraak bedrijf
Maandag tussen 01.00 uur en 10.30 uur werd ingebroken in een bedrijf aan de Stasjonswei. Men is via de achterzijde van het pand door een bovenlicht binnen gekomen. In het pand werd een brandblusser weggenomen, die men achter op het terrein van het pand iets leeggespoten had. Uit een tuinhuisje werd een radio en enkele flessen wijn weggenomen. De brandblusser werd uiteindelijk tegen een gevel van een woning verderop in de straat leeggespoten. Indien getuigen iets hebben gezien, dan graag contact opnemen met de plaatselijke politie of via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 8844.

Drachten: twee mannen aangehouden voor mishandeling
Maandag omstreeks 14.45 uur werden een 32-jarige en een 33-jarigem, beide inwoners van Drachten aangehouden voor mishandeling. De 32-jarige had zijn ex zien lopen met een andere man en hierdoor ontstond een vechtpartij. De nieuwe vriend van de vrouw werd door beide mannen mishandeld. Er zou geslagen en geschopt zijn.

Brantgum: snelheidsovertreder
Maandag omstreeks 13.20 uur zag de politie, dat een bestuurder van een personenauto op de Hantumerwei, nadat hij een file was gepasseerd, als een bezetene ervan doorging richting Hantum. Hij reed 160 km per uur, terwijl 80 km ter plaatse was toegestaan. Op de Dokkumerwei is 60 km toegestaan, terwijl de bestuurder hier 123 km per uur reed. Op de Fjildbuorsterwei werd uiteindelijk de auto aan de kant gezet. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Brantgum kreeg hiervoor een proces-verbaal en tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 17.00 uur werd op de Van Kleffenslaan een 54-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 235 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Wolvega: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 18.05 uur werd op de Haulerweg een 41-jarige automobiliste uit Wolvega gecontroleerd. Zij had gedronken. Op het bureau blies zij 290 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Bolsward: 3 man aangehouden voor diefstal van oud ijzer
Maandag omstreeks 18.30 uur werd melding gemaakt dat men ijzer wegnam bij een woning aan de Parkstraat. Er zouden drie personen erbij betrokken zijn. Ook zag men twee autos van de plaats wegrijden. Uit informatie werd even later op de Sudergoawei een van de auto aangehouden. De beide inzittenden, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden en een 23-jarige inwoner van Leeuwarden werden aangehouden en overgebracht naar het bureau in Sneek Uit het eerste verhoor bleek ook een 41-jarige inwoner van Balk debet was aan de diefstal. Deze zal nog worden aangehouden. De beide aangehouden mannen zijn in verzekering gesteld voor het verdere onderzoek.

Hantum: bromfietsers gewond en rijden onder invloed
Maandag omstreeks 20.35 uur vond een aanrijding plaats op de Smidsstrjitte. Een 16-jarige inwoner van Hantum reed op zijn bromfiets over genoemde straat. Op een gegeven moment zag hij een stel kornuiten staan en wilde stoppen. Daar de achterrem kapot was, remde hij alleen met de voorrem. Uit tegenovergestelde richting kwam een 23-jarige automobilist uit Ternaard aanrijden. Door het remmen raakte de bromfiets in een slip en gleed tegen de linkerzijkant van de auto. Ook droeg de bromfietser geen helm. Met een hoofdwond en pijnlijke knie is hij per ambulance overgebracht naar Sionsberg in Dokkum. Na behandeling is de 16-jarige meegegaan naar het bureau, omdat hij ook gedronken zou hebben. Op het bureau blies hij 690 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Marssum: auto in de sloot en rijden onder invloed
Maandag omstreeks 22.50 uur werd in een sloot aan de Bitgumerdyk een auto aangetroffen. De bestuurder hiervan, een 19-jarige inwoner van Berlikum had gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Hoe hij in de sloot beland is, is niet bekend. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: inbraak woning
Dinsdag omstreeks 00.40 uur werd melding gemaakt dat een inbreker was overlopen bij een woning aan de Fogelsanghstate Het zou gaan om een manspersoon met een getinte huidskleur en hij droeg donkere kleding en had een fiets bij zich. Op een gegeven moment werd op de Humaldastate een fiets aangetroffen bij een woning. Er kwam een tip binnen, dat de verdachte zich zou ophouden in een tuin aan de Roptastate. Uiteindelijk is de verdachte, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden in een tuin aangetroffen en vervolgens aangehouden. Bij zijn fouillering werd een hoeveelheid buitenlands geld aangetroffen, een deurkruk en een bos sleutels. Hij is overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Gorredijk: poging inbraak bedrijf en verdachte aangehouden Maandag omstreeks 23.50 uur kwam een melding gemaakt dat iemand een oude auto bij een bedrijf zag staan en voetstappen op het dak hoorde. Toen de politie het dak opging bij een pand aan de Leitswei, werd een 20-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangetroffen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau in Drachten. Bij onderzoek bleek de verdachte illegaal in Nederland te verblijven. Op het dak werden een tweetal vernielde ruitjes aangetroffen. Of er wat vermist wordt is niet bekend. Nader onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden: brandje
Dinsdag omstreeks 02.15 uur werd brand gemeld in een pand aan de Weaze. Er was een forse rookontwikkeling in het pand. In eerste instantie is getracht zelf de brand te blussen, maar uiteindelijk heeft de brandweer dit gedaan. Mogelijke oorzaak zou het ontploffen van een tv op een der kamers kunnen zijn geweest. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Een 53-jarige medewerkster van het pand heeft in eerste instantie geblust.

Drachten: rijden tijdens een ontzegging rijbevoegdheid
Dinsdag omstreeks 03.30 uur werd op de Ureterpvallaat een 39-jarige automobilist uit Amsterdam gecontroleerd. Het bleek, dat hij reed terwijl zijn rijbevoegdheid was ontzegd. Hij had het rijbewijs nog niet ingeleverd. Nadat zijn rijbewijs was ingevorderd en
proces-verbaal zal worden opgemaakt is de verdachte heengezonden.

Eagum: inbreker aangehouden
Dinsdag omstreeks 05.30 uur werd op de Master Wybrensdyk een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangetroffen. Hij had achter op zijn fiets een twaaltal flesjes bier. Hij deelde mede dat hij deze had weggenomen uyit een schuur achter een woning aan de Master Wybrensdyk. Hij is ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.