Verbond van Verzekeraars

Tussenpersonen belangrijk bij gebruik nieuwe gezondheidsverklaring

Tussenpersonen zijn cruciaal voor de mate waarin de nieuwe gezondheidsverklaring zal worden gebruikt. Want ongeveer driekwart van alle levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen wordt via dit distributiekanaal afgesloten. Het Verbond heeft bij een aantal bijeenkomsten in het land tussenpersonen gewezen op hun rol bij het gebruik en op het belang van de nieuwe gezondheidsverklaring.

Het Verbond maakt veel werk van een goede introductie van de nieuwe gezondheidsverklaring. Bij dit nummer van Verzekerd! treft u een uitgebreid dossier aan over de resultaten van het zelfreguleringsoverleg in het kader van de Wet medische keuringen (WMK). De nieuwe gezondheidsverklaring is daar een belangrijk onderdeel van. Met ingang van 1 april zal deze idealiter alle andere vervangen. Het Verbond heeft zijn leden verzocht voortaan deze gezondheidsverklaring te hanteren.
Omdat veel meer dan de helft van alle levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen via tussenpersonen wordt afgesloten, spelen ook zij een cruciale rol in het succesvol introduceren van de nieuwe verklaring. De meeste tussenpersonen verkopen verzekeringen van meer verzekeraars. Waar ze tot nu toe van al die verzekeraars verschillende verklaringen moesten gebruiken, is voor hen de overstap op het nieuwe standaardmodel daarom ook gemakkelijk. Hun rol als adviseur wordt erdoor vereenvoudigd.

Persoonlijke benadering
Om tussenpersonen in deze kwestie nog eens extra te wijzen op hun rol, heeft adjunct-directeur van het Verbond Leo De Boer op uitnodiging van de NBVA de afgelopen tijd bij een aantal bijeenkomsten de uitkomsten van het zelfreguleringsoverleg in het kader van de WMK uit de doeken gedaan.
Natuurlijk worden de tussenpersonen ook door hun verzekeraars geïnformeerd. We zorgen voor een informatiestroom via de vakpers en eigen publicaties (website), maar wij vonden het daarnaast belangrijk om de tussenpersonen ook zo persoonlijk mogelijk nog eens te benaderen, aldus De Boer die zeer te spreken was over de belangstelling. Vier bijeenkomsten werden door 800 tot 900 NBVA-leden bezocht.
Alle uitkomsten van de WMK-zelfregulering tussen Verbond, Breed Platform Verzekerden en Werk, en de KNMG worden voorts meegenomen in het opleidingstraject van het NIBE-SVV.

Verzekerd!, april 2004