Gemeente Eindhoven

Persbericht: 13 april 2004, no. 95

Hand-in-Handhaving

Gemeente wil onrechtmatig gebruik pand Lidl stoppen

De gemeente heeft de directie van Lidl laten weten dat de supermarkt aan de Hofdijkstraat 1 moet sluiten. Lidl heeft het gebouw in gebruik als supermarkt, terwijl dat niet mag. Omdat er geen sprake kan zijn van legaliseren van deze illegale situatie, heeft de gemeente aangekondigd bestuursdwang te zullen toepassen dat wil zeggen gedwongen sluiting als Lidl niet zelf zorgdraagt voor het terugbrengen in de oude situatie: gebouw met magazijnfunctie en verwijderen van bouwkundige ingrepen waarvoor geen vergunning is afgegeven.

Lidl Nederland GmbH vestigde in september 2000 een supermarkt in het gebouw aan de Hofdijkstraat 1. Dat is tegen de regels van het bestemmingsplan in; er mag daar geen detail- en/of groothandel plaatsvinden.
De gemeente Eindhoven vocht dit aan bij de rechter; de Raad van State stelde de gemeente in het gelijk, en gaat deze situatie beëindigen Ook de illegaal aangebrachte in- en uitrit van het parkeerterrein bij de supermarkt moet in de vroegere staat worden teruggebracht. Lidl heeft bovendien geen gebruikersvergunning voor het pand.

De gemeente heeft de plicht illegale situaties op te sporen, indien mogelijk te legaliseren (achteraf vergunning verlenen) of op te heffen (handhaven). Ook belanghebbenden (omwonenden) hebben er recht op dat de gemeente naleving van de regels afdwingt.

De gemeente heeft de zaak Lidl, Hofdijkstraat 1 nauwkeurig bestudeerd en stelt vast, dat wat Lidl heeft gedaan, zoals verkeerde informatie verstrekt bij de aanvraag van de bouwvergunning, het onrechtmatige gebruik, het zonder vergunning aanleggen van een in- en uitrit en het niet hebben van een gebruikersvergunning, niet kunnen worden toegestaan.

Lidl heeft daarover zijn mening gegeven, maar de gemeente houdt wat dit betreft voet bij stuk en eist nu sluiting van de Lidl-supermarkt.

De gemeente heeft de officiële aanzeggingen van bestuursdwang voor het weekeinde verstuurd. Lidl is in de gelegenheid alle illegale situaties terug te draaien. Doet het bedrijf dat niet uit vrije wil, dan zal de gemeente medio 2004 overgaan tot het uitvoeren van de bestuursdwang, en dus de supermarkt sluiten.

© 2004 Gemeente Eindhoven