Gemeente Eindhoven

Persbericht: 13 april 2004, no. 100

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

De heer Dr. A.J. van de Ven, geboren 13 april 1937 te Praag Tsjechoslowakije, wonende Parklaan 20, 5613 BE te Eindhoven

is benoemd

tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van de Ven heeft beroepsmatig activiteiten ontplooid op het gebied met name van marketing en in de zuivelindustrie. Tot aan zijn pensionering in 2002 was hij werkzaam als Secretaris Generaal van de Europese Zuivel Organisatie.
Daarnaast verrichtte hij van 1970-1994 bestuurlijke activiteiten voor het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA). Hij was onder meer voorzitter van de commissie, rijksgecommitteerde, vice-voorzitter en 1e voorzitter toetsingscommissie voor toelating en Register Marketeer. Tevens heeft de heer Van de Ven zich enorm ingezet op het terrein van Humanitaire hulpverlening.
Vanaf 1992 is hij Lid van de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem . Vanaf 2002 is hij Landscommandeur (voorzitter) van de Nederlandse Landscommandarije.
De doelstelling van de leden van deze Ridderorde is het bewaren en versterken van het geloof in het Heilige Land. (Gaza strook, Jordanië en Israël.) De leden zetten zich in op liefdadig, cultureel en sociaal terrein en proberen de belangstelling voor de heilige plaatsen in de wereld levendig te houden.

De heer Van de Ven heeft zich volledig ingewerkt in de dramatische leefomstandigheden van de Palestijnse en Joods Christelijke bevolking. Mede door zijn inzet, zijn een groot aantal humanitaire projecten tot stand gekomen zoals, tehuizen voor dubbel gehandicapte kinderen, voor weeskinderen, voor ouden van dagen, ziekenhuizen en sociale werkplaatsen. Politieke en veilgheids-omstandigheden hebben hem er niet van weerhouden de projecten te blijven bezoeken en te ondersteunen. In Nederland coördineert hij de daadwerkelijke hulpverlening die hij intens begeleidt. De Ridderorde brengt de nodige samenhang tussen een grote groep van mensen die een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen.

Tevens is de heer Van de Ven al vele jaren commissielid van het Holy Commity, een overkoepelend orgaan voor de charitatieve activiteiten van deze orde.
De heer Van de Ven vervult een belangrijke rol in de humanitaire hulpverlening die zich wereldwijd uitstraalt naar de samenleving. De burgemeester van Eindhoven, de heer drs. A.B. Sakkers, zal de onderscheiding tijdens een bijzondere bijeenkomst uitreiken op 13 april 2004 om 16.00 uur, op het adres Parklaan 20 te Eindhoven.

© 2004 Gemeente Eindhoven