TNO

Persberichten 2004
Succesvolle langeduurproef TNO-proefinstallatie voor olie uit biomassa - Stap op weg naar commerciële demonstratieplant 13 april 2004

Bij TNO in Apeldoorn is een volcontinue proef van drie weken met de HTU®-proefinstallatie voor `groene' olie uit biomassa succesvol en boven verwachting afgesloten. De proef is een belangrijke mijlpaal op weg naar een commerciële demonstratieplant bij het Afval Energiebedrijf Amsterdam (AEB). Hiermee komt de doelstelling dichterbij om binnen een aantal jaren brandstof (olie) te winnen uit biomassa. HTU staat voor HydroThermal Upgrading.

De proefinstallatie heeft in deze proefperiode boven verwachting gefunctioneerd. De installatie bij TNO is in de proefperiode bemand door operators van het Afval Energiebedrijf Amsterdam (AEB) uit Amsterdam. De onderzoeksgegevens en de opgedane praktijkervaring worden verwerkt in de plannen voor het bouwen van een demonstratieplant bij AEB.

Het HTU®- onderzoek
Bij het HTU®-proces worden organisch materiaal (de zogenoemde biomassa) en water onder hoge temperatuur (ca. 330 C) en druk (150 bar) in 15 minuten omgezet in een `groene' ruwe olie. Deze biocrude is direct toepasbaar als grondstof voor hoogwaardige brandstof. De biomassa kan bestaan uit organische reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, organisch afval van
afvalverwerkingsbedrijven en bijvoorbeeld bermgras. Het HTU®-proces zal, in tegenstelling tot andere routes om duurzame brandstof te produceren, naar verwachting qua kosten kunnen concurreren met fossiele brandstoffen.

Bij de proef is gebruik gemaakt van uienpulp. De proefinstallatie heeft een capaciteit van 100 kg voedingsmateriaal per uur. De geplande capaciteit van de demonstratieplant is 6 ton per uur.

Het onderzoek bij TNO wordt gefinancierd door de uitvoerende partijen: AEB, Biofuel en TNO met financiële steun van NOVEM (DEN-programma) en de Stichting Shell Research).