Gemeente Den Haag

april 2004
Jan Hendrikstraat opnieuw ingericht (13 april)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag besloten om de Jan Hendrikstraat te vernieuwen volgens de uitgangspunten van De Kern Gezond. De Jan Hendrikstraat maakt deel uit van de huidige parkeerroute. Met de herinrichting wordt continuïteit gebracht in het ruimtelijk beeld van de parkeerroute en hiermee wordt de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd. De totale kosten voor de nieuwe inrichting bedragen 1,17 miljoen euro. De uitvoering van de werkzaamheden begint in mei.

Verkeer
Het gemotoriseerde verkeer rijdt na de vernieuwing in beide richtingen samen met de tram op één rijstrook. Ter hoogte van de kruising met de Prinsegracht komen twee rijstroken. Aan beide zijden worden fietsstroken aangelegd. Op de Laan komt aan de kant van de parkeergarage voor de voetgangers een oversteekplaats met verkeerslichten.

Inrichting
Na de herinrichting zijn er 17 parkeerplaatsen en een laad/losplaats voor het hotel. Van de 9 parkeerplaatsen die aan de kant van de Grote Kerk komen, worden 5 plaatsen gehandhaafd als taxistandplaats en 3 plaatsen tijdens de nachtelijke uren. Ook de laad- en losplaats dient tijdens de nachtelijke uren als standplaats voor 2 taxi's. Een definitieve locatie voor taxi's op de Prinsegracht wordt betrokken bij de planvorming voor de herinrichting van deze straat. Het planten van bomen op de Jan Hendrikstraat is nagenoeg onmogelijk, vanwege de aanwezige kabels en leidingen. Alleen aan de zijde van de Fortisbank kunnen vier bomen worden geplant. De verlichting is gelijk aan die in de Torenstraat en wordt aangebracht op de bovenleidingmasten van de HTM.

Uitvoering
Wethouder Bruno Bruins: "De uitvoering van de werkzaamheden start in mei van dit jaar. Op verzoek van de bewoners wordt de herinrichting uitgevoerd voorafgaand aan de voltooiing van het Souterrain. Om de bereikbaarheid van de binnenstad tijdens de werkzaamheden te kunnen garanderen, kunnen de werkzaamheden pas plaatsvinden als de herinrichting van de Brouwersgracht is afgerond."