Ingezonden persbericht


VERKENNINGEN: het reportage- en interviewprogramma van de Nederlandse Moslim Omroep.

VERKENNINGEN: dinsdag 13 april van 20.00 tot 2100 op 747AM.

Het vraaggesprek: Nicolien Zuydgeest over het grootste taboe van Marokko, de Westelijke Sahara.

Het conflict om de Westelijke Sahara is het grootste taboe in Marokko. Al dertig jaar twisten Marokko en de Saharaanse bevrijdingsorganisatie Polisario om deze voormalig Spaanse woestijnkolonie. Sinds Marokko het gebied in 1975 bezette, bouwde het een 2500 kilometer lange muur die Saharaanse families en stammen van elkaar scheidt. Meer dan 150.000 Saharanen wonen al 30 jaar in vluchtelingenkampen in de Algerijnse woestijn. Het is het langst slepende dekolonisatieconflict en vluchtelingenprobleem van Afrika.

Nicolien Zuijdgeest is arabist en journalist en 15 april komt haar boek De laatste kolonie van Afrika, reizen door de Westelijke Sahara uit. Zelf heeft Zuijdgeest tientallen reizen door dit gebied gemaakt en deze reizen vormde de inspratie voor deze politieke reisroman.

De reportage: Scouting.

Scouting 'is' vlotten bouwen, speurtochten in het bos, de natuur ontdekken. Groene uniforms, blanke kinderen. Scouting Nederland zou graag multicultureler worden maar allochtone ouders zijn vaak terughoudend. Scouting is onbekend, de stap te groot. Aparte groepen met bijvoorbeeld alleen Marokkaanse kinderen, dat lukt wel. Maar niet iedereen is daar blij mee. De gemeente Dordrecht weigerde onlangs zo'n groep een startsubsidie te geven. Deze opzet leidt niet tot integratie, vindt de gemeente.

Hoe nu verder? Verkenningen bij de multiculturele verkenners van de Bijlmer, die 'gekleurd scouten' wel heel gewoon vinden.



Ingezonden persbericht